Norge kåret til verdens beste land for syvende år på rad

Norge, her representert ved fjell og flagg i Reine i Lofoten, er igjen kåret til verdens beste land å leve i av tenketanken Legatum Institute. Best scorer Norge på sosial kapital.
Norge, her representert ved fjell og flagg i Reine i Lofoten, er igjen kåret til verdens beste land å leve i av tenketanken Legatum Institute. Best scorer Norge på sosial kapital.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Igjen topper Norge listen over verdens beste land å leve i. Sveits holder på andreplassen, mens Danmark rykker opp på tredjeplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenketanken The Legatum Institute, som holder til i London, publiserer årlig sin globale Prosperity Index. Her rangeres 142 land etter en rekke faktorer, blant dem personlig frihet, hvor lett det er å starte egen næringsvirksomhet, kvaliteten på helse og utdanning, hvor trygge innbyggerne føler seg, hvor god økonomi folk har og hvor fornøyd de er med myndighetene.

I tillegg til å analysere og sammenstille statistikk, gjennomføres intervjuer med i snitt over 1.500 mennesker i hvert land.

For syvende år på troner Norge på toppen av listen, og er det eneste landet av de 142 som rangeres som topp ti i hver underkategori.

Beste plassering er nummer to i kategorien sosial kapital.

Norge rangeres som nummer fire innen kategorien økonomi, nummer fem i entreprenørskap og muligheter, nummer åtte i styresett, nummer fem i utdanning, nummer fire i helse, nummer åtte i trygghet og sikkerhet og nummer tre i personlig frihet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se Legatum Institutes landprofil for Norge her.

– Kunne kostet Norge førsteplassen

Norge har falt fra første plass i 2013 til fjerdeplass i år innen økonomi. Folkene bak rapporten mener det er noe som skurrer, når de borrer dypere i den norske arbeidsløshetsstatistikken.

Talsperson Nathan Gamester i Legatum Institutet sier til The Independent at arbeidsledighetsstatistikk utgjør en viktig del av økonomi-kategorien. Han utelukker ikke at «sann statistikk» kunne danket Norge ned fra topplasseringen samlet sett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ville avhenge av de andre landene, fordi dette er en relativ rangering, men en dårligere score innen økonomi kunne ha kostet Norge topplasseringen, sier han til avisa.

Les også: Kraftigste økning i arbeidsledigheten så langt i år

– Sveits har beste styresett

Andreplassen totalt sett er det Sveits som innehar, for tredje år på rad, mens Danmark har klatret fra fjerdeplass i 2014 til tredjeplass i år, på Legatum Prosperity Index.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveits med sitt direkte demokrati, går helt til topps i kategorien styresett og er nummer to innen økonomi, mens Danmark utmerker seg særlig innen kategoriene entreprenørskap (2. plass), styresett (3.), utdanning (3.) og sosial kapital (3.), ifølge Legatum Institute.

New Zealand havner på en fjerdeplass samlet, etterfulgt av Sverige, Canada, Australia, Nederland, Finland og Irland på tiende plass.

Les også: Halvparten av landets formue eies av nordmenn i fire fylker

Den sentralafrikanske republikk nederst igjen

Helt nederst på Prosperity Index, på 142. plass, ligger Den sentralafrikanske republikk, for andre år på rad.

Borgerkrigen som har herjet i landet siden 2013, har gjort vondt verre.

Den sentralafrikanske republikk scorer dårligere enn i fjor i alle kategorier bortsett fra personlig frihet, der landet i år havner på 93. plass, mot 94. plass i 2014. I de andre kategoriene havner SAR mellom 132. og 142. plass.

ABC Nyheter besøkte landet i fjor. Les om det her.

Nest nederst på listen er Afghanistan, mens Haiti ligger på 140. plass, Chad på 139. plass og Burundi på 138. plass.

Krigsherjede Syria har falt syv plasser siden i fjor, til 136. plass.

Les også: Dette er de beste og verste flyplassene i verden