Russisk friidrettssjef til nytt angrep på IAAF

Den russiske friidrettssjefen Vadim Zelitsjenok mener at Det internasjonale friidrettsforbundet straffer russerne for å ta oppmerksomheten fra egne feil og mangler. Han kommer med nye angrep etter den knusende WADA-rapporten.
Den russiske friidrettssjefen Vadim Zelitsjenok mener at Det internasjonale friidrettsforbundet straffer russerne for å ta oppmerksomheten fra egne feil og mangler. Han kommer med nye angrep etter den knusende WADA-rapporten. Foto: Maxim Shemetov / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen i det russiske friidrettsforbundet, Vadim Zelitsjenok, mener Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) straffer Russland for å ta oppmerksomheten fra egne feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har russiske ledere på flere plan anklaget WADA-rapporten for å være full av grunnløse påstander om antidopingregimet og systematisk statlig støttet doping i russisk friidrett. Nå kommer det et nytt angrep, bare et par dager etter at nordmannen Rune Andersen ble utpekt for å lede et uavhengig utvalg som skal få russisk friidrett på rett spor igjen.

På det samme møtet i IAAF ble det også vedtatt med 22 mot en stemme å utestenge russerne fra all friidrett inntil videre. Dette skjer bare ni måneder før OL i Rio. Dermed risikerer russerne å måtte være hjemme under OL, men det er langt fra sikkert.

Innrømmelser

Samtidig innrømmer den nyvalgte IAAF-presidenten, Sebastian Coe, at det internasjonale forbundet nok kunne ha gjort mer for å unngå å komme opp i denne situasjonen.

– Nå må vi i alle fall ta grep. Denne situasjonen må finne en løsning, og vi må ta forholdsregler som gjør at vi ikke kommer opp i tilsvarende kriser igjen. Skulle det skje, er det ikke sikkert sporten vår har noen framtid, sier Coe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå skal IAAF fremme en kravliste til russerne. Denne må oppfylles før det kan bli aktuelt å ta Russland inn i friidrettsfamilien igjen, og det er Rune Andersens gruppe som skal sjekke at så virkelig skjer. Dette utvalget skal påse at russerne oppfyller de kravene som stilles til dem, og så skal den komme med en anbefaling til IAAF-styret, som til sjuende og sist tar en endelig avgjørelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russerne selv håper at dette skal skje så raskt som innen tre måneder.

– Vi har ikke fått noen tidsfrist og heller ikke noe konkret mandat, sa Rune Andersen til NTB lørdag. Han ville ikke spå noe om tidsbruken komiteen hans trenger i denne saken.

– Spark til IAAF

Den russiske friidrettssjefen Zelitsjenok legger ikke skjul på at han er lite imponert over det arbeidet IAAF har gjort.

– Så vidt jeg forstår er det mange spark til IAAF i andre delen av den WADA-rapporten som er brukt til midlertidig å utestenge oss russere, sier Zelitsjenok. Han mener den harde reaksjonen for russerne ble satt i verk for å ta oppmerksomheten vekk fra IAAFs egen rolle i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sebastian Coe sier da også at den internasjonale organisasjonen kunne ha gjort mer for å unngå dette.

Det er da også en stygg ripe i lakken for Det internasjonale friidrettsforbundet at tidligere president Lamine Diack er under etterforskning for korrupsjon i forbindelse med at han skal ha tatt betalt for å hemmeligholde positive dopingprøver. Coe, som har sittet som visepresident i IAAF under Diack i flere år, er blitt kritisert for ikke å merket noe til dette.

– Vi har problemer i russisk friidrett. Det innrømmer jeg. Men Russland er ikke det største problemet. Årsakene til at det er blitt som det er blitt, også hos oss, er at noen har spilt etter de reglene enkelte i det internasjonale forbundet har etablert, sier den russiske sportsministeren Vitalij Mutko.