Russland utestengt av IAAF

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske friidrettsutøvere får ikke delta i sommer-OL i Rio i 2016 og mister vertskapet til junior-VM i 2016 etter at IAAF utestengte Russland fra all friidrett på ubestemt tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utestengelsen betyr at russiske utøvere og støtteapparat ikke få delta i noen internasjonale konkurranser, inkludert OL.

Russland blir også fratatt vertskapet for junior-VM i Kazan i 2016 og World Race Walking Cup i Tsjeboksarij neste år.

– I dag har vi håndtert fiaskoen i Det russiske friidrettsforbundet (ARAF) og tatt en beslutning om å utestenge dem. Det er den tøffeste sanksjonen vi kan gi på dette tidspunktet. Men vi diskuterte og ble enige om at hele systemet har sviktet utøverne, ikke bare i Russland, men i hele verden, sa IAAF-president Sebastian Coe.

22 mot 1

IAAF møttes fredag i et styremøte der Russlands skjebne var på agendaen. 24 medlemmer deltok på møtet. Det var et overlegent flertall for å utestenge Russland fra friidretten, 22 stemmer mot en. Russland fikk ikke stemme.

– Dette har vært en skamfull vekker, og vi er klare på at juksing på hvilket som helst nivå ikke vil bli tolerert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den profilerte stavhopperen Jelena Isinbajeva ba IAAF om å ikke straffe russerne kollektivt, men individuelt. Bønnen hennes ble ikke hørt.

– For å gjøre en slutt på dette, vil IAAF, Verdens antidopingbyrå (WADA), medlemsforbundene og utøvere, være nødt til å se seg selv i speilet, på kulturen og prosessene, for å identifisere hva slags feil som eksisterer og være tøffe i vår besluttsomhet. Vi må gjenoppbygge tilliten til sporten vår, sa Coe.

Midlertidig

Utestengelsen er i utgangspunktet satt midlertidig. Om ARAF ikke frivillig aksepterer suspensjonen, kommer IAAF i å kalle inn til et møte for å avgjøre om det blir en full utestengelse.

Skal russerne få tilbake medlemskapet sitt i IAAF, må det nye russiske friidrettsforbundet oppfylle en liste med kriterier. En inspeksjonskomité ledet av Rune Andersen, en uavhengig norsk dopingekspert, og tre andre medlemmer fra IAAF-styret, vil bli utnevnt i løpet av få dager.

NTB har vært i kontakt med Svein Arne Hansen, president i det europeiske friidrettsforbundet. Han ville ikke kommentere avgjørelsen, og henviste i stedet til en pressemelding.