Asylsøkere skal siles på Storskog

Slik vil regjeringen endre utlendingsloven.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Asylsøkere som kommer til Norge over Storskog, skal nå siles i tre ulike grupper. Flere vil bli stanset ved grensa enn før. «Ekspressloven» vekker uro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) skal det innføres et saksbehandlingssystem som deler asylsøkerne i tre grupper.

– Det er én gruppe som vil bli stående ved bommen, som har et oppholdsgrunnlag i Russland og dermed egentlig ikke har noe grunnlag for å søke beskyttelse i Norge. De vil kunne avvises ved bommen, sier Anundsen.

Sammen med statsminister Erna Solberg (H) la han fredag fram flere forslag til endringer i utlendingsloven for å sikre mer effektiv håndtering av flyktningsituasjonen, særlig på Storskog.

Les også: Hastemøte hos Sanner om bosetting av flyktninger

Vil internere i nord

Det vil komme en ny instruks til utlendingsmyndighetene som definerer Russland som trygt tredjeland. Det gjør at enkelte asylsøknader også vil kunne behandles etter en 48-timersprosedyre, ifølge Anundsen.

– Det betyr at innen 48 timer vil vedtak foreligge, og retur kan iverksettes. Og så er det de som da vil få en ordinær behandling av asylsøknaden sin. Så det blir en oppdeling og siling i flere grupper, forklarer Anundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anundsen åpner også for å internere utlendinger i nord. I dag er Trandum i Akershus det eneste utlendingsinternatet i Norge.

– Nå åpnes det for at en også kan bruke andre typer fasiliteter for å gjøre den samme jobben som man gjør på Trandum. Det betyr for eksempel at en kan få et eget område i nord hvor en kan holde på disse personene inntil uttransport rent faktisk er skjedd, sier Anundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Røde Kors med ekstra bemanning på akuttmottak

Ekstraordinær situasjon

Hasteendringene kommer som en konsekvens av en «ekstraordinær» situasjon, ifølge statsministeren.

– Vi står nå overfor en ekstraordinær situasjon som krever ekstraordinære tiltak. Situasjonen er krevende på hele asylområdet og særlig på den russiske grensen, sier Solberg.

Flere av de foreslåtte endringene var allerede gjort kjent gjennom en kronikk i Aftenposten før presentasjonen fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Solberg: – Utlendingsloven er ikke tilpasset dagens situasjon

Det første forslaget dreier seg om å ta grep for å få kontroll over situasjonen ved den russiske grensen på Storskog ved Kirkenes. Regjeringen vil sikre at man har de verktøyene man trenger, og vil for det første styrke muligheten til ikke å realitetsbehandle asylsøknader fra personer som har hatt opphold i Russland. Dermed skal de raskt kunne returneres.

– Vår grunnleggende holdning er at russerne ikke skal slippe folk uten Schengen-visum inn til grensen i det hele tatt, sier Solberg.

Les også: Røde Kors med ekstra bemanning på akuttmottak

Mange grunnløse søknader

Ifølge UDI-sjef Frode Forfang var nesten 40 prosent av de over 1.100 asylsøkerne som kom via Storskog i forrige uke, grunnløse asylsøkere.

– Det er en økende tendens til at de som kommer nå ikke har beskyttelsesbehov, sier Anundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg gjør det klart at lovendringen trolig er kommet for å bli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke lagt opp til at loven som nå vedtas blir reversert, dette er ikke en kortvarig situasjon, sier hun.

Vil instruere UNE

Regjeringen vil også innføre samme instruksjonsadgang overfor Utlendingsnemnda (UNE) som Justis- og beredskapsdepartementet har overfor Utlendingsdirektoratet (UDI) i dag. Instruksjonsretten skal imidlertid fortsatt ikke gjelde enkeltsaker.

UNE er et domstolslignende forvaltningsorgan som behandler klager på avslag hos UDI.

Lovendringene er ment å tre i kraft neste uke.

Les også: Røde Kors med ekstra bemanning på akuttmottak

– Dramatisk tiltak

– Instruksjonsrett overfor Utlendingsnemnda er dramatisk og dyptgripende tiltak og ikke noe politikere bør gripe til i en tilstand av halvveis panikk. Det virker lite gjennomtenkt, sier advokat Arild Humlen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Humlen, som i mange år har jobbet med asylrett, viser til at UNE er ment å være et domstolslignende organ som skal sikre likebehandling.

– Det skal ikke være et instrument for myndighetene, sier han.

Les også: Russland åpen for å ta tilbake flyktninger

NOAS-kritikk

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er på linje med Humlen og mener instruksjonsadgang overfor UNE er et skritt tilbake.

– Det vil gå utover rettssikkerheten til asylsøkere. En uavhengig og domstolslignende klageadgang representerer en rettsgaranti som nå vil bli svekket, sier rådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS.

Han er også kritisk til at regjeringen åpner for endringer i bruken av tvangsmidler.

– Vi forstår og synes det er riktig og viktig å sende tilbake til Russland alle med lovlig opphold som ikke har krav på beskyttelse i Norge. Men vi ønsker ikke mer bruk av internering og fengsling når det ikke er grunnlag for dette, sier Martinsen.

Humlen er på sin side ikke så kritisk til dette punktet, såframt bruken av tvangsmidler er underlagt rettslig prøving i domstolene.

Les også: NOAS-sjef: – Smålig av Erna Solberg

Se opptak fra pressekonferansen i videoen under: