Nystad hudfletter FIS-forslag

Landslagstrener Trond Nystad er ikke helt fornøyd med det internasjonale skiforbundet (FIS) foran sesongåpningen.
Landslagstrener Trond Nystad er ikke helt fornøyd med det internasjonale skiforbundet (FIS) foran sesongåpningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landslagstrener Trond Nystad misliker sterkt intensjonen til Det Internasjonale skiforbundet (FIS) om kraftige kutt i kvotene til de beste nasjonene i verdenscupen i langrenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I år har Norge en kvote på ti løpere i distanselangrenn. På et møte i Cancún i Mexico til våren kan kvotene bli kuttet til seks.

– Derfor er det viktig å vinne verdenscupene sammenlagt til vinteren. Det kan øke kvotene våre til sju-åtte, sa landslagssjef Vidar Løfshus under pressemøtet på Beitostølen.

FIS ønsker å begrense Norges dominans i de siste sesongene, men både Løfshus og Nystad mener at den tankegangen er kortsiktig.

– Vi skal ikke lenger tilbake enn i 2011 før vi kun hadde tre norske inne blant de 30 beste i verdenscupen sammenlagt for menn. I sesongene 2007 og 2008 var tallet det samme for jentene, sa Løfshus.

Tøft

Det kan riktignok komme kompromisser i løpet av sesongen, men uansett vil kvotene nokså sikkert bli redusert fra kommende sesong.

– Det blir svært tøft for løperne å komme med på verdenscuplag. For oss blir dette en stor utfordring. Det er allerede i dag forferdelig vanskelig å ta ut et lag. Det kan virke som om FIS har en ambisjon om å ta bort nordmenn slik at det blir lettere for de andre å prestere, sier herrelandslagstrener Trond Nystad til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier det helt sikkert finnes mange gode argumenter for FIS' tanke om reduserte kvoter for nasjoner som Norge, Russland og Sverige, men han mener det også finnes veldig mange argumenter for det motsatte.

– Uansett om det ender opp med en kvote på seks som det blir sagt, så blir nåløyet i Norge enda trangere, og det blir enda færre folk som får sjansen til å gå verdenscup. Sannsynligheten er også stor for at den nasjonale kvoten i nasjonale renn blir redusert. Før hadde vi ti der, nå er det snakk om at den blir på fem løpere når det er renn i Norge. Antallet nordmenn som får gå verdenscup, blir drastisk redusert neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Putin fnyser av dopingrapporten: – Anklagene er ubegrunnet

Uheldig

Nystad mener at en slik tankegang er kortsiktig. Han mener det vil gi svært uheldige konsekvenser for de nest beste som dermed «aldri» får gå verdenscup.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva skal de gjøre? Skal de starte med langløp? Skal de gå norgescup og skandinavisk cup? Vi må se på muligheten for hva de skal gjøre. Dette er en problemstilling vi utreder akkurat nå. Vår målsetting er at Norge skal være verdens beste skinasjon uansett hva FIS måtte finne på for å legge steiner i veien for oss.

Nystad minner om det svinger fra år til år hvem som er best. Han minner også om at skiforbundet har et ansvar for å motivere de unge til å satse etter at de er ferdig som juniorer.

– Vi vet at langrennsløpere blir skikkelig gode fra de er 26-27-28 år, og så holder de på til midten av 30-årene. Å bygge en fornuftig karriereplan for utøvere som er ferdige som juniorer og fram til skal gå verdenscuprenn, blir betydelig vanskeligere om kvotene blir så redusert som det er sagt. Det blir utfordrende å finne en arena for dem som er 20-21. Jeg håper at FIS også tar stilling til dette når dette skal bestemmes, slik at det ikke bare blir en korttenkt plan som går ut på å justere nivået akkurat nå, sier Nystad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russisk friidrettsjuks gir trolig utestengelse: – Vi anbefaler en utestengelse for 2016

Enkeltløperne

Nystad mener at det virker som om FIS vil hjelpe ettmannslagene, som de rundt Aleksej Poltoranin og Justyna Kowalczyk og til en viss grad Dario Cologna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– FIS mener det er ok at et ettmannslag kan ha seks smørere som hjelper til i renn, men har du elleve løpere og elleve smørere så er det ressurssløseri. Da mener FIS det er for mye. I mine private øyne blir det feil å satse alt på en person, men FIS har kanskje et svar på det også? Det er lettere med for eksempel væromslag om du har seks som skal jobbe for en person, da kan du ha alle alternativer klar hele tiden. Med en tropp opp mot 20-25 løpere, som vi ofte har, blir dette langt verre. Jeg mener at FIS har spilt ballen i retning av de lagene som har få personer. Det blir dårlig mottatt om vi i Norge skal satse alt på at en mann og en kvinne skal gjøre det bra, sier Nystad.

Les også: VM i skiskyting har allerede passert 40.000 solgte billetter