Rapport: Oljefond-aksjer i atomvåpenselskaper

Yngve Slyngstad, leder for oljefondet.
Yngve Slyngstad, leder for oljefondet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljefondet har investert 7 milliarder kroner i selskaper som bidrar til å vedlikeholde og utvikle kjernevåpen, viser en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens pensjonsfond utland – eller oljefondet – har investert i slike selskaper i USA, Frankrike og Storbritannia, skriver Klassekampen. I fondets etiske retningslinjer heter det at fondet ikke skal investere i selskaper som «produserer våpen som ved normal anvendelse bryter med grunnleggende humanitære prinsipper».

Investeringene kommer fram i rapporten «Don't bank on the bomb», som offentliggjøres torsdag. Bak rapporten står blant andre den nederlandske fredsorganisasjonen Pax og ICAN, en internasjonal organisasjon som jobber for atomvåpenforbud. Investeringene er fordelt på åtte selskaper. Selskapenes nærhet til atomvåpenproduksjon varierer.

– Vi skal vurdere rapporten nøye. Om vi finner informasjon der eller i andre kilder som tilsier at selskaper burde utelukkes, så vil vi agere, sier fagsjef Aslak Skancke i Etikkrådets sekretariat. Rådet har som oppgave å overvåke og vurdere om fondets investeringer følger de etiske retningslinjene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skancke sier et mylder av ulike selskaper i større eller mindre grad er knyttet til atomvåpenproduksjon, og at det alltid vil være selskaper som er i en gråsone.

– Vi må gjøre en skjønnsmessig vurdering, uten å trekke det ut i det absurde. Men jeg avviser ikke kritikken i denne rapporten i utgangspunktet, sier fagsjefen.