Budsjettforhandlinger går mot overtid

– Ett av våre viktigste krav er å få gjort noe med bistandsbudsjettet. Hvis ikke vi klarer å få til forbedringer på bistandsbudsjettet ..., det tenker jeg er helt avgjørende for at vi skal få til en avtale, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.
– Ett av våre viktigste krav er å få gjort noe med bistandsbudsjettet. Hvis ikke vi klarer å få til forbedringer på bistandsbudsjettet ..., det tenker jeg er helt avgjørende for at vi skal få til en avtale, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede to dager før fristen synes det klart at forhandlingene på Stortinget om neste års statsbudsjett kommer til å gå på overtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stemningen var ikke kritisk, men heller ikke den beste etter et 40 minutter langt møte på Stortinget onsdag kveld.

Da hadde regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet lagt fram et oppdatert tilbud, og samarbeidspartiene Venstre og KrF hadde rukket å klargjøre noen standpunkt.

Overtid

Ingen av de finanspolitiske talspersonene ville uttale seg om framdriften etter onsdagens møte.

Men alt tyder på at noen enighet fredag, slik det opprinnelig var lagt opp til, nå ikke ansees som realistisk.

– Vi har tydeliggjort våre prioriteringer. Nå er vi innstilt på hard jobbing i innspurten, sier finanspolitisk talsperson Hans Olav Syversen i KrF til NTB.

Nytt møte torsdag

Etter det NTB forstår blir neste møte først en gang litt utpå dagen torsdag.

– Vi skal jobbe fram et nytt tilbud. Det er mye som må sjekkes inn mot regjeringsapparatet. Her blir det mange detaljer og mye utregninger, som naturlig nok tar litt tid, sier Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at det jobbes på alle hold, selv om partene ikke sitter rundt samme bord lenge av gangen.

Alt i spill

Forhandlingene er nå inne i den vanskelige fasen der det handler om å finne penger til de sakene partiene ønsker å satse på. I tillegg til å dekke opp nye forslag fra Venstre og KrF, skal det som kjent skaffes til veie 9,4 milliarder kroner som det er beregnet at den økte tilstrømningen av asylsøkere vil koste neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fortsatt et godt stykke fram før alle temaer og alle innfallsvinkler er belyst, og etter det NTB forstår er alt på bordet.

Dette er uansett den vanskeligste delen av budsjettarbeidet, der samtlige har sine smertepunkter og sine absolutte grenser for hva de kan være med på.

Bistandskrav

En slik smertegrense ble understreket av KrF-leder Knut Arild Hareide i forkant av onsdagens møte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt fra starten av forhandlingene har det vært klart at KrF ikke vil være med på noe omfattende kutt i bistandsbudsjettet. Nå formulerte Hareide det slik overfor VG:

– Ett av våre viktigste krav er å få gjort noe med bistandsbudsjettet. Hvis ikke vi klarer å få til forbedringer på bistandsbudsjettet ..., det tenker jeg er helt avgjørende for at vi skal få til en avtale.

Andre temaer der partiene står langt fra hverandre er oljepengebruk, sysselsettingstiltak, klimasatsing, skattekutt og avgiftsøkninger.

Tidsnød

Selv om forhandlingene skulle strekke seg gjennom helgen, er det ikke noen umiddelbar krise for den videre framdriften.

Men i nær framtid blinker datoen torsdag 26. november. Da er det berammet finansdebatt i Stortinget. Og for å rekke den, må finanskomiteens innstilling være klar 20. november.

Det betyr at forhandlingene mellom regjeringen og samarbeidspartiene må være i havn en ukes tid før det igjen – slik at de andre partiene får tilstrekkelig med tid til å skrive inn sine merknader i komiteens innstilling.