Politiet gransker teledata og bussreiser etter brann på asylmottak

Lokalbefolkninga stilte opp da asylmottaket sto i brann. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet henter inn data fra mobilmaster og busselskaper i jakten på årsaken til brannen som herjet et asylmottak i Hemsedal natt til onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannen medførte betydelige skader på det statlige mottaket på Tuv. Både administrasjonsbygget og den gamle kjøkkendelen ble totalskadd. 162 beboere ble evakuert, men ingen ble skadd.

Det var onsdag ettermiddag for tidlig å si noe om brannårsaken og hvorvidt brannen var påsatt. Politiet avhører naboer om mulige observasjoner, henter inn teledata og sjekker med busselskaper om det var bevegelser utenom det normale i tiden før brannen, opplyser lensmann Inger Lill Lanes i Stryn og Hornindal.

– Det er fortsatt for varmt på branntomta til at det er mulig å gjøre noen tekniske undersøkelser der. Kripos skal bistå, men vil tidligst kunne starte sitt arbeid torsdag, sier Lanes til NTB.

Les også: Årsaken til brannen i Hemsedal fortsatt uviss

I lys av de mange brannene ved planlagte asylmottak i Sverige, er det maktpåliggende for politiet raskt å få svar på hva som forårsaket denne brannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

162 beboere rammet

Lanes karakteriserer åstedet som rasert, som følge av slukningsarbeidet. Den eldste delen av bygningsmassen brant helt ned, mens de to andre delene av bygningen er bevart.

Boligdelen ble ikke skadd i brannen, opplyste Dag Botnen, brannsjef ved Hallingdal brann- og redningstjeneste på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Ingen døde eller pådro seg skader i brannen, som startet rundt klokka 1.45 natt til onsdag.

Les også: Storbrann ved asylmottak i Hemsedal – uviss årsak

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se hele pressekonferansen fra onsdag ettermiddag:

God behold

Beboerne er plassert på forskjellige adresser i Hemsedal. Både de og andre involverte har fått tilbud om oppfølging av kommunens kriseteam. Lege Camilla Underland var til stede mens evakuerings- og slukningsarbeidet pågikk.

– Alt gikk veldig rolig for seg, sier hun til NTB.

Vekter Ove Carlsson var en av de første som kom til stedet, og han forteller at beboerne var bekymret for ID-papirer som befant seg i den overtente bygningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Litt av problemet var at mange ville inn igjen i bygningen fordi de var redde for å miste ID-papirer og personlige eiendeler, sier han til Hallingdølen.

Redde for å miste ID-papirer

Mottaksleder Gry Herland bekrefter overfor NTB at ID-papirene befant seg i den nedbrente administrasjonsbygningen, men at alle viktige dokumenter skal være oppbevart i brannskap. De vil ikke kunne fastslå om ID-papirene er tapt før de får tilgang til administrasjonsbygningen, som er utilgjengelig fordi det pågår etterforskning.

– Selv om papirene har gått tapt, vil det løse seg for beboerne, sier Herland.

Ordfører i Hemsedal kommune, Oddvar Grøthe (Sp), sier bygningen som brannmannskapet reddet, trolig vil kunne brukes fortsatt.

– Men det er litt for tidlig å si når beboerne vil kunne vende tilbake, sier Grøthe.