SV foreslår stopp i arbeidsinnvandringen

SVs Kirsti Bergstø åpner for å begrense EØS-innvandringen for å gjøre plass til flyktninger.
SVs Kirsti Bergstø åpner for å begrense EØS-innvandringen for å gjøre plass til flyktninger. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktningkrisen og økende arbeidsledighet gjør at Norge må vurdere å ta i bruk sikkerhetsklausulen i EØS-avtalen, mener SV. Den gir adgang til å stanse arbeidsinnvandringen fra EU-landene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I en situasjon der det er et stort press på arbeidsmarkedet, er vi nødt til å diskutere hvordan vi best kan regulere det for å sikre et godt og anstendig arbeidsliv, sier Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant for SV og medlem i arbeids- og sosialkomiteen, til Klassekampen.

Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) var det per august i år 128.000 arbeidsløse. Det tilsvarer 4,6 prosent av arbeidsstyrken, og er en økning på 9,000 personer fra mai i år.

– Nå er det en stor flyktningstrøm som kommer, som også skal inkluderes i arbeidslivet. I den situasjonen er det viktig at vi sørger for en politikk som sikrer arbeid og aktivitet for alle, sier Bergstø.

Les også: Solberg advarer mot signaler som rekrutterer asylsøkere

Bergstø mener arbeidskraften til europeiske fagarbeidere ikke nødvendigvis kan erstattes av asylsøkernes arbeidskraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men hovedpoenget her er at arbeidsmarkedet er ekstra presset og at det er mange som skal inkluderes. Tanken er først og fremst å sikre et regulert arbeidsliv, sier Bergstø.

Både Høyre og Ap sier kontant nei til forslaget.

– Dette er helt uaktuelt, sier Høyres Arve Kambe, som leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Les også: Asylsøkere vil tilbake til Russland