Finanstilsynet varsler om større risiko for krakk

GJELDEN VOKSER: Lave lånerenter og forventninger om langvarig lav rente pekes på som en viktig årsak til utviklingen.
GJELDEN VOKSER: Lave lånerenter og forventninger om langvarig lav rente pekes på som en viktig årsak til utviklingen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for større økonomisk usikkerhet fortsetter husholdingenes gjeld å stige mer enn inntektene. Sammen med historisk høye boligpriser øker det risikoen for krakk, påpeker Finanstilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilsynet la tirsdag fram rapporten «Finansielle utsikter 2015» – en oppdatering av situasjonen i internasjonal og norsk økonomi.

Her trekkes lave lånerenter, og forventninger om at dette vil vare lenge, fram som en viktig årsak til den historisk høye gjelda i husholdningene og boligpriser.

– Når gjelden fortsetter å øke mer enn inntektene, og boligprisene fortsetter å øke fra et i utgangspunktet rekordhøyt nivå, øker risikoen for at dette resulterer i priskrakk i eiendomsmarkedet og at husholdningene begynner å spare vesentlig mer enn de gjør i dag, sier Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen til NTB.

Dette vil kunne gi store ringvirkninger til resten av økonomien, påpeker Baltzersen.

– Vi spår ikke krakk, men vi peker på risikoen som ligger i den høye gjeldsoppbyggingen og de høye eiendomsprisene, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nordmenns gjeld er blant den høyeste i verden

Forsiktige

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving sier det virker som bankene er blitt mer forsiktige med å gi høye lån til unge med usikker betjeningsevne.

– Det er imidlertid et paradoks at boliggjelden fortsatt å vokse raskere enn inntektene i dette landet, når det er så stor økonomisk usikkerhet på alle fronter. Derfor er det viktig å holde fokus på tiltak som kan bremse boligprisveksten i pressområdene, sier Geving.

– De aller fleste er tjent med et forutsigbart boligmarked hvor boligprisene er i takt med den generelle lønns- og prisstigning i samfunnet. Det minsker risikoen for ustabilitet og krakk, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen krise

I Finanstilsynets rapport trekkes også fallet i oljeprisen fram, og det slås fast at fallet preger norsk økonomi. Lavere etterspørsel fra petroleumsvirksomheten har ført til betydelig lavere aktivitet og lønnsomhet i næringene som leverer til denne virksomheten, heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så langt har ringvirkningene av fallet til resten av økonomien vært begrenset. Vi har sett at veksten i norsk økonomi er blitt lavere og arbeidsledigheten høyere, men vi har ingen krise i norsk økonomi, sier Baltzersen.

Les også: Eksperter: Oljeprisen vil aldri mer bli rekordhøy

Ved utgangen av oktober viste tall fra Nav at arbeidsledigheten har økt med 7.900 personer det siste året. Økningen i oktober, som var på 2.100 flere ledige, var den største så langt i år.

Kan gå dårligere

Både Finansdepartementet, Norges Bank, Statistisk sentralbyrå (SSB) og andre prognosemakere forventer en myk landing med noe lavere vekst i fastlandsøkonomien i år og neste år, og en moderat vekst i arbeidsledigheten, sier Baltzersen.

Les også: Eksperter tror på uendret volum i julehandelen

I rapporten understrekes samtidig usikkerheten knyttet til utviklingen i internasjonal økonomi og oljeprisen, og til ringvirkningene til fastlandsøkonomien som følge av lavere etterspørsel fra petroleumsvirksomheten.

– Ringvirkningene fra oljeprisfallet kan bli større, og da må vi være forberedt på at bankene vil få vesentlig høyere utlånstap enn de har i dag, sier Baltzersen.

Finanstilsynet vektlegger derfor at bankene må bruke en stor del av overskuddet til å øke egenkapitalen gjennom en moderat utbyttepolitikk.