Myanmars opposisjon gjorde nesten rent bord i Yangon

Ifølge Nasjonaligaen for demokrati (NLD), partiet til Aung San Suu Kyi, har partiet vunnet 44 av 45 plasser i underhuset og alle de tolv plassene i overhuset fra Yangons valgkretser.
Ifølge Nasjonaligaen for demokrati (NLD), partiet til Aung San Suu Kyi, har partiet vunnet 44 av 45 plasser i underhuset og alle de tolv plassene i overhuset fra Yangons valgkretser. Foto: EPA / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den prodemokratiske opposisjonen i Myanmar har sikret seg 56 av Yangons 57 plasser i nasjonalforsamlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aung San Suu Kyis parti har fått brorparten av stemmene som så langt er telt i Myanmar, og i Yangon gjorde opposisjonen nesten rent bord.

Det militærstøttede regjeringspartiet USDP erkjente nederlaget allerede tidlig mandag, selv om bare en fraksjon av valgresultatet er offisielt.

Suu Kyis Nasjonalligaen for demokrati (NLD) fortsatte feiringen etter søndagens historiske valg. En brakseier kan bringe den prodemokratiske opposisjonen til makta etter flere tiår med militært styre.

– Det har gått bedre enn fryktet. Etter hva vi vet har det vært få forstyrrende hendelser, som trusler, vold og valgfusk, sier Kristian Stokke, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Satser på 70 prosent

Selv om det foreligger få offisielle resultater, har flere opposisjonspolitikere allerede fastslått at det går mot en historisk seier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opptellingen mandag viste at NLD har sikret seg 56 av landets største by Yangons 57 plasser i nasjonalforsamlingen, opplyser partiet selv mandag.

På landsbasis hevder Suu Kyis parti at det forventer å kapre minst 70 prosent av mandatene. Dersom det er tilfelle, kan NLD få rent flertall på tross av at regjeringspartiet USDP i henhold til grunnloven automatisk får én av fire mandater.

Positive reaksjoner

USA omtaler valget som fredelig, historisk og en seier for folket, men ber partene være tålmodige og vente på de endelige resultatene som skal komme tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser at det rapporteres om innledningsvise resultater, men vi oppfordrer alle til å vente på valgkommisjonens offisielle resultater, sier Det hvite hus' talsmann Josh Earnest.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier valget er en historisk milepæl i landets vei mot demokrati.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tiden etter valget er det kritisk at alle sider respekterer resultatet med sikte på å holde nasjonen samlet og for å nå forsoning, sier hun.

Nederlag

Flere kandidater for det militærstøttede regjeringspartiet hadde mandag allerede erkjent nederlag i sine valgkretser. Partiets fungerende leder Htay Oo sier i et intervju med Reuters at han kommer til å akseptere resultatet i det som er det første frie valget i Myanmar på 25 år.

– Vi tapte, fastslo han mens opptellingen fortsatt pågikk, men han hadde da ennå ikke snakket med president Thein Sein, og en offisiell uttalelse fra USDP lot vente på seg.

– Lite valgfusk

Stokke ser ingen tegn til omfattende valgfusk, men understreker at det er mye som fortsatt ikke er kjent, spesielt utenfor byene. At valget er gjennomført på en ryddig måte, er imidlertid ingen overraskelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Også for militæret er det viktig at valget har vært ryddig og fritt, det gir dem legitimitet. Men selv om det var et fritt valg, er det ikke et rettferdig valg, sier Stokke, som også er styremedlem i Den norske Burmakomité.

Han viser til en rekke strukturelle ordninger som gjør at militæret har en mulighet til å beholde makten, selv om NLD får flertall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overlegen

Forrige gang NLD vant valget på ny nasjonalforsamling var i 1990. Da annullerte militæret resultatet etter få dager. Selv om jubelstemningen fortsatt råder i Yangons gater, er det flere som frykter at historien vil gjenta seg og at regimet ikke vil anerkjenne Suu Kyis seier.

– Vi er redde for at de vil starte uroligheter og bruke det som en unnskyldning til å annullere valgresultatet, sier velgeren Zon Poe Oo til nyhetsbyrået Ritzau.

Journalist og Øst-Asia-ekspert Flemming Ytzen mener frykten er ubegrunnet. Militæret er avhengig av fortsatt internasjonal anerkjennelse og vestlige investeringer.

– Selv et autoritært styre trenger aksept. Militærstyret ønsker ikke et vestlig demokrati. De ønsker en kontrollert opposisjon som ser ut som om den har innflytelse, sier han.