Kaotisk for turister på vei hjem fra Egypt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia sliter med å få hentet hjem et stort antall britiske turister fra egyptiske Sharm el-Sheikh i kjølvannet av flykatastrofen i Sinai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig meldes det at britisk etterretning tror en bombe i lasterommet forårsaket flystyrten som kostet 224 menneskeliv på Sinaihalvøya sist lørdag.

En rekke internasjonale flygninger til og fra Sharm el-Sheikh ble innstilt da Storbritannias statsminister David Cameron og amerikansk etterretning tidligere i uka antydet at en bombe eksploderte i det russiske flyet.

Fredag fikk britiske turister fly hjem fra feriestedet ved Rødehavet – gitt at flyeselskapene følger britiske myndigheters nye sikkerhetsregler.

Men egyptiske myndigheter opplyser at kapasiteten på flyplassen er sprengt fordi de britiske flyselskapene ikke vil ta med seg passasjerenes innsjekkede bagasje.

– Flyplassens lager vil ikke ha plass til mer enn 120 tonn bagasje, sier Egypts luftfartsminister Hossam Kamal.

Bakgrunn: Britiske turister får ikke ta bagasjen hjem fra Sharm el-Sheikh

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

20.000 briter

Bare åtte fly får lette fra feriestedet med kurs for De britiske øyer fredag, langt færre enn de 29 avgangene som opprinnelig var planlagt. Årsaken til at passasjerene bare får ha med seg håndbagasje inn i flyet, er britiske myndigheters skjerpede sikkerhetstiltak.

Dermed må de britiske turistenes innsjekkede bagasje fraktes med et eget transportfly fra Sharm el-Sheikh. Et stort antall mennesker samlet seg fredag på flyplassen i feriebyen, der mange av dem nervøst ventet på å få vite når de kunne få fly hjem. Rundt 20.000 britiske turister antas å befinne seg i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Storbritannia med krisetiltak for å frakte turister hjem fra Sharm el-Sheikh

Bombe

Alle de 224 om bord, de aller fleste russiske turister, omkom da et russisk charterfly styrtet på vei fra Sharm el-Sheikh til St. Petersburg for en uke siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britisk etterretning tror ifølge BBC at noen med tilgang til lasterommet på flyet, plasserte en bombe der rett før flyet tok av for St. Petersburg i Russland. Etterretningsinformasjonen skal være basert på avlytting av kommunikasjon mellom militante islamister på Sinaihalvøya.

Les også: SAS innstiller flygning til Egypt som følge av situasjonen

Satellittovervåking

The Times skriver at informasjonen kom for dagen gjennom en felles amerikanskbritisk etterretningsoperasjon, der satellitter ble brukt for å avdekke elektronisk kommunikasjon mellom IS-krigere i Syria og Egypt.

«Tonen og innholdet i meldingene overbeviste analytikerne om at bomben hadde blitt båret om bord av en passasjerer eller en bakkeansatt på flyplassen», skriver avisen. The Times oppgir ingen kilde til informasjonen, men avisa fikk nylig et sjeldent innblikk i den britiske overvåkingstjenesten GCHQ.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Barack Obama har også sagt at det «er en mulighet for at» flystyrten i Egypt ble forårsaket av en bombe.

Les også: 141 norske turister skal reise hjem fra Sharm el-Sheikh som planlagt

Egyptisk ergrelse

Egypt er avhengig av turismen og har reagert med sinne på britenes beslutning om å stanse flygninger til og fra Sharm el-Sheikh. Også russiske myndigheter er kritiske og sier de ikke har fått noen detaljer om grunnlaget for Storbritannias handlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Russland og Egypt som formelt etterforsker flykatastrofen, og begge nekter for at det er funnet beviser for en terroraksjon.

Frykt for sikkerhetsbrister i egypternes bagasjehåndtering øker i takt med opplysningene om britiske etterretningsavsløringene. Også reisende med et KLM-fly fra Kairo ble nektet passasjerene å sjekke inn bagasje på en flygning fra den egyptiske hovedstaden til Amsterdam fredag morgen.

Det nederlandske flyselskapet sier i en pressemelding at «basert på nasjonal og internasjonal informasjon, og for å være på den sikre siden, kommer KLM ikke til å tillate innsjekket bagasje».

Les UDs reiseråd for Egypt her.