Eksperter: Oljeprisen vil aldri mer bli rekordhøy

En oljepumpe på oljefeltet Midway Sunset i California. Amerikanske skiferoljeprodusenter sliter som følge av lav oljepris.
En oljepumpe på oljefeltet Midway Sunset i California. Amerikanske skiferoljeprodusenter sliter som følge av lav oljepris. Foto: Lucy Nicholson / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterspørselen etter olje nærmer seg toppen, mens det fortsatt finnes store oljereserver. Derfor er det ingen grunn til å forvente en oljepris på over 100 dollar fatet igjen, tror eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljeanalytikeren Ian Taylor tror at oljeetterspørselen vil nå toppen i 2030, og ettersom tilbudet har økt, bør man ikke vente noen ny prisrekord.

– Jeg tror at vi kanskje aldri kommer til å oppleve en pris på 100 dollar fatet igjen, sier Taylor, som er toppsjef i Vitol, verdens største selskap innen handel med råolje.

Prognosen legges fram i en tid da oljeselskapene har kuttet milliarder på budsjettene og lagt en rekke olje- og gassprosjekter på is fordi de ikke lenger er lønnsomme.

Vekst og fall

I 1985 spådde han at oljeprisen ville stige til 125 dollar fatet fram mot 2015, det vil si en femdobling, som følge av at oljereservene ville minke. Nå sier han at det er lite sannsynlig at prisen når dette nivået igjen. Og utviklingen går motsatt vei, det er ikke tilbudet som minker, men etterspørselen.

I dag ligger oljeprisen på 50 dollar fatet. Prisen er mer enn halvert siden juni 2014, samtidig som utvinningen av skiferolje har skutt fart i USA, og store oljereserver utvinnes utenfor kysten av Brasil, samt i Afrika og Asia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoil-sjef Eldar Sætre bekrefter at selskapet ser for seg langt lavere oljeforbruk i framtiden enn i dag. Men han mener at oljeselskapene likevel må investere i nye prosjekter for å holde den nåværende kapasiteten oppe.

– Vi trenger fortsatt mye ny oljekapasitet på grunn av naturlig forfall, sier han til Reuters.

Les også: Minst 400 Statoil-ansatte mister jobben i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bra for de fleste

Lavere oljeetterspørsel kan gjøre store innhogg i økonomien til land som Saudi-Arabia, Russland og Venezuela, som er sterkt avhengige av oljeinntekter. Men for verden for øvrig kan lave oljepriser være en velsignelse.

Flertallet av verdens befolkning bor i land som forbruker mer energi enn de produserer, enten det er i USA, Kina eller et fattig land som Bangladesh.

Nedgangen i forbruket kan dessuten beskytte jorda mot de mest dramatiske konsekvensene av klimaendringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At verden bruker mindre olje skyldes blant annet bruken av alternative energikilder som gass, biodrivstoff, sol- og vindenergi. Den nærmeste tiden kan nedgangen forsterkes hvis verdens ledere følger opp med strengere utslippsreguleringer etter klimatoppmøte i Paris i desember.

Les også: Statoil bygger verdens største flytende vindpark - i Skottland

Store oljereserver

I forrige uke varslet oljeselskapet BP at det vil gå flere tiår før verden slipper opp for olje og gass. I dag sørger ny teknologi for at det er mulig å få tilgang til store mengder fossilt brennstoff som tidligere var umulig å utvinne. Det innebærer at verdens reserver vil kunne dobles innen år 2050.

At oljeetterspørselen har nådd toppen, betyr imidlertid ikke at folk vil forbruke mindre energi totalt sett. Tvert imot: Energiforbruket er ventet å øke de neste tiårene som følge av stadig høyere befolkningsvekst og en kraftig økonomisk vekst i asiatiske og afrikanske land.

Samtidig vil oljen utgjøre en stadig mindre andel av energiforbruket, ifølge Det internasjonale energibyrået.

Les også: Statoil tilbyr millionfallskjermer til ansatte