141 norske turister skal reise hjem fra Sharm el-Sheikh som planlagt

Mens britiske turoperatører og flyselskap, i samråd med britiske myndigheter, valgte å innstille flyvninger mellom Storbritannia og Sharm el-Sheikh i Egypt til de hadde fått iverksatt spesielle sikkerhetstiltak på flyplassen, reiser norske turister hjem som planlagt.
Mens britiske turoperatører og flyselskap, i samråd med britiske myndigheter, valgte å innstille flyvninger mellom Storbritannia og Sharm el-Sheikh i Egypt til de hadde fått iverksatt spesielle sikkerhetstiltak på flyplassen, reiser norske turister hjem som planlagt. Foto: Khaled El-fiqi / EPA / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske reiseselskapet Amisols turister i Sharm el-Sheikh i Egypt reiser hjem søndag. UD har ikke endret sine reiseråd for området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flystyrten i Egypt:

Et charterfly med 224 mennesker om bord styrtet på Sinaihalvøya i Egypt lørdag morgen.

Flyet styrtet 23 minutter etter avgang fra feriestedet Sharm el-Sheikh og skulle til St. Petersburg i Russland.

Det var 217 passasjerer og et mannskap på syv om bord. 221 var russere og tre ukrainere. Alle omkom.

Airbus A321-200-maskinen var eid av Kogalymavia, men ble operert av det russiske selskapet Metrojet.

Flyet gikk i oppløsning mens det fortsatt var i luften, ifølge russiske luftfartsmyndigheter.

Både USA og Storbritannia antydet onsdag at en bombe kan være årsaken til styrten, og at ekstremistgruppen IS kan ha stått bak.

Kilde: NTB

– Vi har 141 nordmenn i Sharm el-Sheikh for øyeblikket. Vi har løpende kontakt med ambassaden i Kairo, UD i Oslo og lokale representanter og reiseledere. Våre gjester har i morgentimene i dag blitt møtt av reiseledere som de har hatt mulighet til å snakke med om situasjonen, sier daglig leder Gunder Moe i Amisol til ABC Nyheter.

Han forklarer at alle selskapets gjester i Sharm el-Sheikh skal reise hjem søndag.

– Deres reise vil bli gjennomført som normalt, med mindre de hører noe annet fra oss. Forhold som vil gjøre at våre reise blir endret, vil være om UD kommer med endringer i sine reiseråd, sier Moe.

Bakgrunn: Storbritannia frykter at russisk fly var terrormål

– Nye reiser vil bli gjennomført

Han forteller at selskapet har fått mange henvendelser fra gjester som skal reise til området i tiden fremover.

– De spør hovedsakelig om reisen vil bli gjennomført. Jeg vil ikke spekulere i hvilken grad av bekymring de har, men de er opptatt av om de vil få reise. De som tar kontakt blir bedt om å følge med på våre nettsider og får beskjed om at vi tar kontakt om reisen blir endret eller innstilt. Da vil det være UDs reiseråd som ligger til grunn for det, sier daglig leder Gunder Moe i Amisol til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UDs reiseråd uendret

Britiske turoperatører og flyselskap valgte å innstille flyvninger fra Sharm el-Sheikh i frykt for manglende sikkerhet ved flyplassen. Torsdag ettermiddag opplyste myndighetene at de vil gjenoppta flyvningene fredag, etter innføring av strenge sikkerhetstiltak på flyplassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Storbritannia med krisetiltak for å frakte turister hjem

Utenriksdepartementet opplyser at deres reiseråd for Sharm el-Sheikh og Egypt for øvrig er uendret.

– Vi har ikke endret reiseråd for opphold i Sharm el-Sheikh. Det har heller ikke britene gjort eller andre land gjort. Britene har frarådet reiser til og fra Sharm el-Sheikh med fly. Det gjelder til de har gjort nærmere undersøkelser om sikkerheten på flyplassen, sier pressetalsperson i UD Kristin Enstad til ABC Nyheter.

Hun forklarer at det er opp til flyselskapene i samråd med myndighetene i landene de er registrert i, å gjøre vurderinger om sikkerheten ved å fly til og fra Sharm el-Sheikh.

– Hvis det er spørsmål fra norske borgere som enten er i Sharm el-Sheikh eller som planlegger å reise til området, så anbefaler vi dem å ta kontakt med turoperatøren, sier Enstad i UD.

Les UDs reiseråd for Egypt her.