Northug offentliggjør treningsdagboken

Petter Northug var godt pakket unn under trening i Val Senales nylig, men ved å legge ut treningsdagboken sin på nettet avslører han det meste om sine sesongforberedelser.
Petter Northug var godt pakket unn under trening i Val Senales nylig, men ved å legge ut treningsdagboken sin på nettet avslører han det meste om sine sesongforberedelser. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Petter Northug er oppsiktsvekkende åpen om nøkkelen til sin suksess. Han vil ukentlig legge ut treningsdagboken på sin egen nettside.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Petter har ingen hemmeligheter, og vi er veldig åpne om hva han gjør. Vi gjør dette for å spre kunnskap til andre, sier langrennsstjernens trener Stig Rune Kveen til NRK.

– Jeg vil gjerne bidra til å inspirere andre ved å gi innsyn i min trening. Jeg har holdt på i mange år, og resultatene har stort sett vært bra, så jeg tror jeg har noe å bidra med, skriver Northug selv på sitt nettsted under tittelen «derfor kan du få lese min treningsdagbok».

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland synes Northug er tøff som er så åpen om treningsarbeidet.

Les også: Northug signerte treårsavtale

«Fantastisk bra»

– Når andre kan gå inn og se hva som er gjort og ikke gjort, blir man sårbar på den måten at utøveren kan bli usikker. Samtidig bør man være så trygg på det man gjør at man kan være åpen om det, sier Aukland.

Han oppfordrer flere til å gjøre som Northug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke tradisjon for å dele det man gjør. Det Petter har gjort nå er faktisk nytenkende, og jeg synes det er fantastisk bra. Det er en god idé som flere burde følge etter.

Landslagssjef Vidar Løfshus sier at det må være opp til hver enkelt utøver om man vil offentliggjøre sin treningsdagbok. Han advarer mot å kopiere Northugs trening i den tro at man dermed blir like god.

Ikke hvem som helst

– Han trener hardt, men er veldig smart når det gjelder å hvile de rette dagene. En blåkopi av Petters trening er noe jeg absolutt ikke vil anbefale, sier han til NRK.

– Men det ligger mye kunnskap der, og det er mye å lære av det Petter gjør, legger han til.

Northug gjør det også selv klart at ikke hvem som helst kan trene som han gjør.

– Den treningen jeg holder på med som eliteutøver kan ikke kopieres av barn, ungdom eller av seniorer på et lavere nivå. Da blir det for mye. Men jeg vil gjerne inspirere likevel, skriver han.