Telenor-topper «fredes» i ekstern gransking

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor sier at den eksterne granskingen av Vimpelcom-saken ikke vil berøre hva selskapets representanter i Vimpelcom-styret visste.
Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor sier at den eksterne granskingen av Vimpelcom-saken ikke vil berøre hva selskapets representanter i Vimpelcom-styret visste. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Telenor hyrer inn et advokatfirma for å granske Vimpelcom-saken, men granskerne skal ikke undersøke hva Telenor-toppene som satt i styret i Vimpelcom visste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag kveld varslet konsernsjef Sigve Brekke at «alle steiner skal snus» for å finne ut nøyaktig hvordan Telenor håndterte Vimpelcom-saken. Men én stein vil han ikke løfte på.

Til Klassekampen sier Brekke nemlig at et av de sentrale punktene i stortingshøringen om saken – Telenor-toppenes opptreden i Vimpelcom-styret – ikke vil bli omfattet av den eksterne granskingen.

– Når jeg snakker om en gransking av Telenor-systemet, så er det internt i Telenor. Vi har ingen oversikt over hva som har skjedd i Vimpelcoms styre, sier Brekke.

Les også: VimpelCom venter milliardregning

Vimpelcom er under etterforskning for å ha utbetalt store summer relatert til telelisenser i Usbekistan. Ifølge Klassekampen har minst seks Telenor-representanter i Vimpelcom vært involvert i styrebehandlingen av utbetalingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan bli hemmeligstemplet

Telenor vil onsdag beslutte mandat for den eksterne granskingen og hvem som skal granske selskapet, ifølge Dagens Næringsliv.

Granskingen skal dreie seg om Telenors befatning med Usbekistan-saken fra 2005 og fram til i dag. Brekke vil ikke svare på om granskingsrapporten blir hemmeligstemplet eller ikke.

– Det kan jeg ikke si noe om nå. Vi tar ett skritt av gangen og må se resultatene av undersøkelsen først, sier han til Klassekampen.

Les også: Tidligere Telenor-topper kan bli siktet for korrupsjon

Vil gjenopprette tilliten

Brekke bekreftet overfor NTB tirsdag kveld at han vil stille til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, etter at det ble klart at komiteen vil gjenåpne Vimpelcom-saken. Han sier han er beredt til å svare på spørsmål og rette opp skaden som skjedde under hans forgjenger Jon Fredrik Baksaas' ledelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Telenor har fått en ripe i lakken. Nå må vi gjenopprette tilliten, sa Brekke.

Bakgrunnen for høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen er at det i forrige uke ble kjent at næringsminister Monica Mæland (H) hadde fått ny informasjon om Vimpelcom-saken. Det resulterte i at Telenors styreleder Svein Aaser måtte gå på dagen.

Senere har Jon Fredrik Baksaas innrømmet at han holdt tilbake informasjon om det delvis Telenor-eide teleselskapet under den første høringen i saken i januar.

Det er foreløpig ikke bestem om den høringen skal være åpen eller lukket.

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.