Trump og Carson milevis foran de andre

Eiendomsmagnaten Donald Trump taler til tilhengere ved et krigsskip i Norfolk i Virginia.
Eiendomsmagnaten Donald Trump taler til tilhengere ved et krigsskip i Norfolk i Virginia. Foto: Joshua Roberts / X01909
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre måneder etter at ingen helt tok ham på alvor da han kastet seg inn i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat, leder Donald Trump fortsatt med klar margin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På RealClearPolitics' daglige måling ligger Trump med 26 prosent over 17 prosentpoeng foran en gruppe politisk tyngre kandidater. Det er bare én annen politiker uten politisk erfaring, nevrokirurgen Ben Carson, som kommer i nærheten av ham.

Carson har den siste tiden halt innpå Trump, og i en NBC-måling denne uka gikk han til og med forbi eiendomsmagnaten fra New York med 29 mot 23 prosent.

Selv om ingen helt vil tro på det, er det heller ingen lenger som vil våge å si at det er umulig at Trump eller Carson blir Republikanernes presidentkandidat neste år.

Det styrkes av at alle kandidatene som betraktes som mer seriøse og som har politisk erfaring, enten de er moderate eller mer ytterliggående, ligger langt bak.

Les også: Trump ønsker Saddam og Gaddafi fortsatt satt ved makten

Bush gir seg ikke

Partiledelsens favoritt, Jeb Bush, som hadde gjort grundige forberedelser og samlet inn enorme mengder penger før han lanserte sitt kandidatur, ligger nå bare på femte plass med rundt 6 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han gir seg likevel ikke, og denne uka foretok han en godt annonsert relansering av sitt kandidatur, med det nye slagordet «Jeb Can Fix It» og en valgkampturné til noen av statene der de første primærvalgene finner sted i februar neste år.

Rand Paul og Chris Christie er helt nede på 2 prosent, og en tidligere favoritt, guvernør Scott Walker fra Wisconsin, fant til og med ut at han ikke ville være med på sirkuset lenger og trakk seg fra hele greia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to kandidatene som for tiden ligger best an av de erfarne politikerne, er de to senatorene Marco Rubio og Ted Cruz. Fordi Cruz regnes som svært ekstrem, mener mange at Rubio nå seiler opp som den mest realistiske kandidaten.

Les også: Trump fikk gjennomgå på direkten i TV-debatt

Rubio seiler opp

Rubio gjorde en god figur i den siste republikanske TV-debatten i forrige uke og har nå plassert seg på tredje plass med rundt 9 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange mener at den ungdommelige og spansktalende Rubio kan være nettopp den som kan trekke konservative Tea Party-stemmer og samtidig være i stand til å lokke unge og latinamerikansk-ættede innvandrere vekk fra Demokratene.

Men selv om han tidligere var for en innvandringsreform, har han ikke turt annet enn å endre mening og legger seg dermed ut med USAs latinos.

Dessuten er han av cubansk avstamning, og latinos flest, som er fra Mexico og Mellom-Amerika, liker ikke cubanerne, siden de helt siden revolusjonen har hatt nesten åpne dører inn i USA, mens de selv har måttet snike seg over grensa.

Det gjør ikke saken bedre for dem at mange av de første cubanerne som flyktet fra Cuba, var rike og nå hører til eliten i Florida.

Les også: Trump: Masseskyting er sånt som skjer

Forklaringsproblem

Ekspertenes forklaring på republikanernes dilemma er at velgerne er sinte og frustrert over handlingslammede politikere i Washington og det de føler er USAs fall, med homofile ekteskap, millioner av innvandrere og redusert respekt i verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For partiledelsen er det alvorlig. Etter nederlaget i 2012 lagde de en rapport der konklusjonen var at de måtte appellere mer til kvinner og minoriteter om de skulle ha noen sjanse i framtiden. Ikke minst måtte de godta en innvandringsreform.

Men alle forsøk på gjøre partiet mer spiselig for andre enn hvite og konservative middelklasseamerikanere blir undergravd av kandidatene.

Etter at Trump til stor jubel fra mange kalte mexicanere voldtektsmenn og kriminelle og lovte å kaste ut alle de elleve millioner ulovlige innvandrerne, er det ingen av kandidatene som lenger tør gå inn for innvandringsreform.

Les også: Bush og Trump i munnhoggeri om 11. september-angrep