Ingen nye asylsamtaler avtalt på Stortinget

Høyre og Frp hadde mandag sitt første møte med de parlamentariske lederne på Stortinget om et mulig asylforlik. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Høyre og Frp hadde mandag sitt første møte med de parlamentariske lederne på Stortinget om et mulig asylforlik. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen er klar til samtaler om et asylforlik, men Høyre og Fremskrittspartiet vil forankre prosessen i stortingsgruppene først.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringspartienes parlamentariske ledere Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp) inviterte før helgen alle de andre partiene til brede samtaler om asylutfordringene.

Mandag ettermiddag, etter en drøy time langt møte, var det klart at de to måtte tilbake til sine stortingsgrupper for å avklare hva de egentlig kan og vil snakke med de andre om.

Forankringer

Sonderingene mandag kveld om mulighetene til å innlede forhandlinger om et asylforlik på Stortinget endte uten at det ble avtalt noen nye møter.

– Vi hadde et konstruktivt møte der vi snakket om det som nå ligger på bordet. Vi har sagt at nå skal vi forankre dette i partiene, og så skal vi se hva som skjer videre, sa Trond Helleland (H) etter at møtet var over.

Ikke behandlet

– Tillegget til statsbudsjettet om asylsituasjonen har ikke vært behandlet i Frps stortingsgruppe en gang, så vi må først ta den runden. Det skjer onsdag, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han avviser at det burde ha vært avklart før Frp og Høyre inviterte de andre partiene til asylsamtaler.

– Altså, tillegget kom først fredag, og vi har gruppemøtene våre på onsdag. Så nå får vi ta dette i riktig rekkefølge, sier Nesvik.

Han legger til at med avstanden på dette politikkfeltet mellom Frp og SV, har han ingen tro på at det er mulig å oppnå noe bredt forlik. Det er heller ikke det viktigste for Frp:

– For Frp er det helt vesentlig at vi får på plass innstrammende tiltak, understreket han både før og etter samtalene mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: 2.365 asylsøkere til Norge forrige uke

Trenger avklaring

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at møtet avdekket at «noen partigrupper har behov for å gå til sine stortingsgrupper og avklare hele sakskomplekset og også hva slike samtaler skal inneholde».

En av disse avklaringene er grensegangen mellom eventuelle asylsamtaler og de budsjettforhandlingene som starter tirsdag mellom Frp og Høyre på den ene siden og støttepartiene Venstre og KrF på den andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette med avklaring og forankring i stortingsgruppene gjelder de fire samarbeidspartiene først og fremst. For de har jo både en asylavtale og et budsjettsamarbeid. De må nå avklare hva de er villige til å snakke med opposisjonen om, og hva de vil holde for seg selv, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Les også: Asylsøkere angret og dro rett tilbake til Russland

Dugnad

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide forlot asylsamtalene uten å svare på spørsmål fra journalistene. Etter en kort rådslagning dem imellom, ville ingen av dem kritisere regjeringspartiene for ikke å ha avklart grunnlaget for møtet før invitasjonen ble sendt.

Begge viste imidlertid til statsminister Erna Solbergs (H) redegjørelse til Stortinget om asylpolitikken.

– Vi fikk en invitasjon fra statsministeren til en bred dugnad allerede 13. oktober. Nå er vi klare til å gå inn i samtaler om det, for nå er tillegget til statsbudsjettet kommet. Men vi registrerer at ikke alle er klare til å være med på den dugnaden. Det må de nå avklare, sier Hareide til NTB.

– Det blir vanskelig å komme frem til et bredt forlik. Men jeg legger til grunn statsministerens invitasjon til dugnad, samt at invitasjonen til mandagens møte kom fra begge regjeringspartienes parlamentariske ledere, sier Skei Grande.

Les også: SV ber om dialog med Russland om flyktninger