Russiske og egyptiske etterforskere gransker flyulykken

Flyet fra selskapet Kogalymavia som styrtet i Egypt lørdag
Flyet fra selskapet Kogalymavia som styrtet i Egypt lørdag Foto: Stringer/germany / X01278
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske etterforskere kom søndag til Egypt for å delta i granskingen av flyulykken på Sinai-halvøya. I Russland hedres ofrene med en nasjonal sørgedag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskerne skal blant annet delta i undersøkelsene av de «svarte boksene» fra flyet som styrtet, ifølge egyptiske kilder. 224 mennesker omkom i ulykken.

Transportminister Maxim Sokolov reiste sammen med etterforskerne til hovedstaden Kairo. Det gjorde også den russiske ministeren for krisehåndtering, Vladimir Putsjkov, ifølge kilder på flyplassen.

Så langt er minst 163 omkomne funnet på ulykkesstedet, noen av dem flere kilometer unna flyvraket.

– Vi fant en tre år gammel jente åtte kilometer unna, sier en kilde i de egyptiske sikkerhetstjenestene til nyhetsbyrået AFP.

Les også: IS-tilknyttet gruppe hevder de skjøt ned russisk fly

Minnested

Russiske myndigheter har beordret selskapet Kogalymavia til å sette alle sine Airbus A321-fly på bakken mens flyulykken i Egypt granskes, ifølge nyhetsbyrået Interfax og flere andre medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var et fly av denne typen som styrtet. En representant for selskapet sier imidlertid til nyhetsbyrået RIA at de ikke har fått noen slik beskjed fra den russiske samferdselsmyndigheten Rostransnadzor.

De fleste passasjerene på flyet var turister fra Russlands nest største by St. Petersburg. Ved flyplassen ved byen har pårørende og andre innbyggere i byen lagt blomster og kosedyr på et provisorisk minnested.

– Kan du forestille deg å komme hit for å hente barn eller barnebarn, og få vite at de ikke lenger eksisterer, sier Galina Grigorjeva (34) til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Vladimir Putin har erklært søndag for nasjonal sørgedag i Russland, og over hele landet flagges det på halv stang.

Les også: Ekspert: Flyet kan ha gått i opp­løs­ning i høyden

– Ble neppe skutt ned

De russiske etterforskerne understreker at de vil vurdere alle muligheter når ulykken granskes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En IS-tilknyttet opprørsgruppe på Sinai-halvøya hevder de sto bak flystyrten som hevn for Russlands bombeangrep mot IS i Syria. Men både eksperter og russiske og egyptiske myndigheter tviler på om dette stemmer.

– IS har ikke utstyr til å skyte ned et fly i 9.000 meters høyde, sier Gerard Feldzer, som er tidligere direktør for det franske luftfartsmuseet.

En slik nedskyting vil kreve et mobilt radarsystem og langtrekkende raketter som IS ikke har, påpeker han.

Andre mulige årsaker er teknisk svikt eller en bombeeksplosjon om bord. At vrakdelene og de omkomne har falt over et stort område på bakken, tyder på at flyet har gått i oppløsning i lufta, sier den danske eksperten Paul Humle Harrison til nyhetsbyrået Ritzau.

Les også: Flyselskaper stopper flygninger over Sinai

Legger om rutene

Så langt er det ikke funnet konkrete tegn til tekniske problemer på flyet. En ansatt på flyplassen i Kairo som inspiserte flyet før avgang, sier til nyhetsbyrået AP at flyet så ut til å være i god stand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enken etter annenpiloten på flyet har imidlertid fortalt at han klagde over den tekniske standarden til det 18 år gamle flyet.

Lufthansa, Air France og flere andre selskaper har besluttet å ikke fly over Sinai-halvøya mens etterforskningen av flyulykken pågår.

Blant dem som omkom i ulykken, var fire ukrainere, én hviterusser og 219 russere.

Les også: IS-tilknyttet gruppe hevder de skjøt ned russisk fly