Nasjonal sørgedag i Russland etter flystyrt

Egypts statsminister Sherif Ismail ved vraket av det styrtede flyet.
Egypts statsminister Sherif Ismail ved vraket av det styrtede flyet. Foto: Stringer / X80002
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag flagges det på halv stang over hele Russland etter flystyrten i Egypt lørdag morgen der 224 personer, de fleste av dem russere, omkom. Flyårsaken er fortsatt ukjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland president Vladimir Putin har erklært at søndag 1. november er nasjonal sørgedag, og en rekke arrangementer er avlyst.

– Det skal flagges på halv stang over hele landet, erklærte presidenten.

Det ble ikke registrert nødanrop fra flyet før det styrtet over Sinai i Egypt. Egyptiske etterforskere finkjemmer nå vraket av det flyet.

Stort leteområde

Redningsmannskap har funnet begge de svarte boksene, som kan gi svar på hva som skjedde da det russiske charterflyet styrtet på vei til St. Petersburg 23 minutter etter at det hadde tatt av fra feriebyen Sharm el-Sheikh i Egypt. Airbus A321-maskinen fløy i en høyde på 31.000 fot – nærmere 10.000 meter – da den forsvant for kontrolltårnene.

Det var 217 passasjerer og et mannskap på sju om bord. 221 var russere og tre ukrainere.

Etter å ha besøkt området i Sinai det flyet falt ned, opplyste Egypts statsminister Sherif Ismail lørdag kveld at 129 døde personer var funnet. Egyptiske myndigheter opplyste at det ble lett med et militærfly og firehjulsdrevne kjøretøy i en 8 kilometer lang sone. Men la til at det trolig blir aktuelt på utvide leteområdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ekspert det danske nyhetsbyrået Ritzau har snakket med antyder at måten delene av flyvraket og de omkomne er plassert, tyder på at flyet har gått i oppløsning i luften.

– Det typiske er at vraket ligger på bakken med de omkomne relativt tett på vrakstedet. Det kan være en strek i grunnen der flyet har pløyd seg gjennom. I dette tilfelle er vrakdelene delt, det indikerer en oppbrytning i luften, sier Paul Humle Harrison, leder for den danske ingeniørforeningen for fly, IDA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Teori: Ekspert tror flyet kan ha gått i oppløsning i lufta

Flere scenarioer

En Sinai-avdeling av IS som er svært aktive nord for al-Hassanah, hevder at det er de som har skutt ned flyet.

– Krigere fra Den islamske staten sørget for at det russiske flyet styrtet over Sinai, står det i meldingen på nettet fra gruppa.

Eksperter har uttrykt tvil om at dette stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– IS har ikke utstyr til å skyte ned et fly i 9.000 meters høyde, sier Gerard Feldzer, som er tidligere direktør for det franske luftfartsmuseet. Han sier at en slik nedskyting vil kreve et mobilt radarsystem og langtrekkende raketter som IS ikke har.

Les også: Flyselskaper stopper flygninger over Sinai

Andre scenarioer som blir skissert er at det kan ha vært en bombe om bord. En militærekspert sier til nyhetsbyrået AFP at dersom en bombe, uansett størrelse, eksploderer i 10.000 meters høyde vil flyet på grunn av trykket gå fullstendig i oppløsning.

En teknisk årsak blir også skissert som en mulig årsak. Andreflygeren på det russiske ulykkesflyet skal ha klaget over den tekniske standarden på det 18 år gamle flyet. Det sier Natalja Trukhatsjeva, enken etter andrepiloten, til det statskontrollerte TV-selskapet NTV.

Menneskelig feil kan også være en ulykkesårsak, men kapteinen var meget erfaren og hadde 12.000 flytimer bak seg, inkludert 3.860 i Airbus A321, som han fløy da det styrtet lørdag morgen.

Været i området var bra da flystyrten skjedde.

Les også: IS-tilknyttet gruppe hevder de skjøt ned russisk fly