Asylsøkere angret og dro rett tilbake til Russland

Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge tidligere i oktober.
Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge tidligere i oktober. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye tyder på at det i Russland nå gis informasjon til migranter om at alle får asyl i Norge, sier Utlendingsdirektoratet (UDI).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste voksne enslige menn fra Afghanistan får i dag avslag på sine asylsøknader i Norge, ifølge UDI.

Torsdag denne uken kom det tre afghanske asylsøkere over grensen fra Russland som dro rett tilbake. Årsaken var at de fikk vite at de risikerte å bli sendt til Afghanistan hvis de fikk avslag på asyl i Norge, melder NRK.

Les også: SV ber om dialog med Russland om flyktninger

– De ønsket ikke å få saken sin behandlet i Norge da fant ut at det kunne bety at de ville bli returnert til Kabul og Afghanistan hvis de fikk avslag, sier Vesna Curk, fungerende avdelingsdirektør i asylavdelingen i Utlendingsdirektoratet til NRK.

Les også: Rykter sier Russland vil busse flyktninger til Norge

Siden 12. oktober har det kommet 1.545 asylsøkere til Storskog i Finmark, ifølge politiet. De tre siste dagene har det kommet godt over 100 per dag. Om lag halvparten av dem som kommer nå er afghanere. En stor andel er også fra Irak.

UDI har nå tatt i bruk sosiale medier for å stoppe migrantene. På Twitter forklarer UDI på engelsk at: Afghanske voksne som kommer fra Russland til Norge risikerer retur til Afghanistan hvis de søker asyl i Norge.