Aaser mistet tillit da han holdt tilbake VimpelCom-informasjonon

Svein Aaser trekker seg som styreleder i Telenor.
Svein Aaser trekker seg som styreleder i Telenor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Næringsminister Monica Mæland (H) har forsikret seg om at etterforskerne er kjent med informasjonen som gjorde at hun mistet tillit til Telenors styreleder Svein Aaser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

VimpelCom-saken:

  • Telenor kjøpte i 1998 det russiske mobilselskapet VimpelCom som en plattform for å kunne gå inn i tidligere Sovjet-republikker.
  • Telenor havnet i en bitter strid med den russiske oligarken Mikhail Fridman som fire år senere kom inn som partner i VimpelCom, men endte opp som stabil minoritetspartner i selskapet som har ekspandert til 14 land.
  • Telenors daværende administrerende direktør Jon Fredrik Baksaas satt i VimpelComs styre fra 2010 til desember i fjor. Baksaas gikk av som Telenor-sjef i juni i år.
  • Telenor varslet 5. oktober i år at selskapet vil selge sin eierandel i VimpelCom på 33 prosent.
  • I fjor høst ble det kjent at VimpelCom er under internasjonal etterforskning for overføringer på 700 millioner kroner til et gibraltisk postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.
  • Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget behandlet saken. Telenor fikk kritikk av komiteen for manglende innsats mot korrupsjon i VimpelCom, men komiteen konkluderte i mai i år med at det fortsatt var et åpent spørsmål om det hadde foregått korrupsjon i selskapet.
  • Fredag avsatte næringsminister Monica Mæland (H) Telenors styreleder Svein Aaser. Bakgrunnen er styrets håndtering av VimpelCom-saken, opplyser Mæland i en pressemelding.


Aaser trakk seg fredag som styreleder med umiddelbar virkning etter at næringsministeren onsdag mottok ny informasjon om Telenor-styrets håndtering av VimpelCom-saken.

Telenor er minoritetseier i selskapet som nå er under etterforskning i flere land i forbindelse med kjøp av mobillisenser i Usbekistan.

Les også: Telenor-sjefen fornøyd med sitt første kvartalsresultat

– Burde ha fått info tidligere

– Jeg mottok informasjonen muntlig i et møte med styreleder forrige fredag og fikk et etterfølgende brev fra selskapet onsdag. Saken dreier seg om informasjon jeg burde fått fra styreleder tidligere og som kontroll- og konstitusjonskomiteen burde fått tidligere, sier Mæland til NTB.

Av hensyn til etterforskningen vil hun ikke opplyse hva som står i brevet fra Telenor.

– Jeg har fått bekreftet at informasjonen er kjent for etterforskende myndigheter, sier Mæland til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge VG skriver Aasser i et notat – sendt som et hemmeligstemplet vedlegg – at styret i VimpelCom diskuterte «klare bekymringer» knyttet til investeringene i Usbekistan.

Les også: Telenor selger seg ut av VimpelCom

Nytt møte i kontrollkomiteen

Lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Martin Kolberg, innkaller til nytt møte i komiteen tirsdag etter å ha fått tilsendt brevet fra Telenor og en redegjørelse fra næringsministeren.

– Det må være en god grunn til at næringsministeren uttrykker mistillit til Aaser. Jeg merker meg med stor tyngde at dette er knyttet til VimpelCom-saken som Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har behandlet over lang tid, sier Kolberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Martin Kolberg tror ikke lenger på Telenor i VimpelCom-saken

Var ikke fornøyd

Etter alarmerende opplysningene om at VimpelCom var under internasjonal etterforskning for utbetalinger på mer enn 700 millioner til et postkasseselskap på Gibraltar, behandlet kontrollkomiteen saken i mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Komiteen mente da at det fortsatt ikke var godtgjort at det ikke forekom korrupsjon, sier Kolberg.

Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom, men kunngjorde 5. oktober at selskapet vil selge sin eierandel på 33 prosent. Svein Aaser har vært styreformann i Telenor siden 2012. Overføringene fra VimpelCom til postkasseselskapet på Gibraltar skjedde i 2006 og 2011. Den tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas satt i VimpelCom-styret fra 2010 til desember i fjor. Baksaas gikk av som Telenor-sjef i juni i år.

Ikke overrasket

Professor Beate Sjåfjell som er ekspert på selskapsrett ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket over Aasers avgang.

– Jeg har hele tiden sagt at det er et spørsmål om Jon Fredrik Baksaas' håndtering av VimpelCom-saken var en villet strategi fra Telenor, som Telenor-styret var innforstått med. Om det ikke var det, burde Telenor-styret ha fulgt opp dette med kritiske spørsmål til Baksaas, sier Sjåfjell til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uenighet

Aaser opplyser at han har vurdert sin egen posisjon etter at Telenor tidligere i høst besluttet å selge eierposten i VimpelCom.

– Det har vært uenighet mellom meg som styreleder og departementet rundt håndteringen av VimpelCom-saken. Jeg har informert næringsminister Monica Mæland om min beslutning om å trekke meg, sier den avtroppende styrelederen.

Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer om avgangen, men understreker at det er VimpelCom som er under etterforskning.

– Telenor har samarbeidet med etterforskende myndigheter som vitne i saken. Selskapet avventer fortsatt etterforskningens konklusjoner, sier Aaser.

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.