Lavere trusselnivå får politiet til å revurdere bevæpning

Se opptaket av torsdagens pressekonferanse. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet vil vurdere om det fortsatt er nødvendig med en midlertidig bevæpning av politiet, etter at PST sa at risikoen for et IS-angrep i Norge er blitt mindre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

PSTs vurdering om norske islamister:

  • Det finnes aktive ekstreme islamistiske miljøer i Norge som tiltrekker seg nye tilhengere og rekrutterer fremmedkrigere.
  • De norske fremmedkrigerne som PST kjenner til, har i hovedsak sluttet seg til IS i Irak og Syria. Disse har reist fra hele landet, men flertallet kommer fra østlandsområdet. Noen få kvinner har reist til regionen, men majoriteten er unge menn uten familietilknytning til Syria eller Irak.
  • Mange av dem er tidligere straffedømte. I tillegg har de fleste lav utdanning og svak tilknytning til arbeidslivet.
  • Per medio desember 2014 utgjorde det totale antall norske fremmedkrigere, som enten har vært eller fortsatt befinner seg i Syria eller Irak, over 70 personer. PST er videre kjent med at omtrent 20 personer har returnert fra regionen til Norge. I tillegg er i overkant av ti personer blitt drept.
  • Tilhengere av IS og al-Qaida i Norge kan være tilbøyelige til å handle på oppfordringer om hevnaksjoner mot USA og deres koalisjonspartnere, deriblant Norge. Dette kan være personer som allerede er kjent for PST, men også personer som ikke er blitt fanget opp. Slike personer vil ikke nødvendigvis ha erfaring som fremmedkrigere, men kan like fullt identifisere seg med og støtte IS.


(Kilde: PSTs trusselvurdering 2015)

– 18 personer fra de norske ekstremistmiljøene er mest sannsynlig drept i Syria, mens ni er varetektsfengslet og siktet for terrorrelatert kriminalitet. Dette innebærer at miljøene totalt sett fremstår som noe svekket, skriver Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i trusselvurderingen.

Se PSTs pressekonferanse øverst i artikkelen.

For ett år siden beskrev PST en negativ utvikling i trusselbildet mot Norge. Det gjorde at politiet fikk tillatelse til å bære våpen i fire uker. Den midlertidige bevæpningen har siden blitt forlenget en rekke ganger.

– Vi vil nå se på hva dette betyr for de tiltak vi har iverksatt, herunder den midlertidige bevæpningen, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet (POD).

Les også: PST håper radikaliseringen i Østfold har flatet ut

Fortsatt trussel

Fortsatt vurderer PST det som mulig at det kan komme forsøk på terrorangrep mot mål i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utviklingen fremover vil være ustabil og usikker. Trusler og oppfordringer, blant annet fra ISIL, kan fortsatt påvirke enkeltpersoner eller små grupper til å gjennomføre terrorangrep, heter det i trusselvurderingen. ISIL er en annen forkortelse for opprørsgruppa Den islamske staten (IS).

Les også: Solberg: På lengre sikt kan asylsøkere utgjøre en trussel

Vanskelig å avverge

Sikkerhetstjenesten mener fortsatt at politiet og Forsvaret er de mest sannsynlige målene for slike angrep, og at faren derfor er mindre for privatpersoner.

– Denne typen spontane angrep vil ha begrenset skadeomfang og kjennetegnes av kort forberedelsestid og minimal grad av planlegging. Dette reduserer muligheten for både å varsle og avverge angrep, skriver PST.

Les også: – Økt asylstrøm kan motivere høyreekstreme

Artikkelen oppdateres...