Advokat saksøker Oslo kommune for eiendomsskattfradrag

Marianne Borgen (SV), Raymond Johansen (Ap) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) vil innføre eiendomsskatt for å betale for valgløftene om bedre velferd, men blir nå saksøkt for forslaget.
Marianne Borgen (SV), Raymond Johansen (Ap) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) vil innføre eiendomsskatt for å betale for valgløftene om bedre velferd, men blir nå saksøkt for forslaget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat Joakim Stensland saksøker Oslo kommune for å innføre en eiendomsskatt han mener er lovstridig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det foreslåtte bunnfradraget på fire millioner kroner er så høyt at det vil unnta over 50 prosent av all boligeiendom i Oslo eiendomsskatt. Da er det ikke lenger et bunnfradrag, men et generelt fritak for skatt for store grupper, og loven gir ikke anledning til å gi slikt fritak, sier Stensland til VG.

Han påpeker at Loven om eiendomsskatt slår fast at den omstridte skatten skal gjelde «alle boligeiendommer», og viser til at paragraf 7, som omfatter unntakene, ikke åpner for noe generelt unntak for halvparten av boligene.

Verken byrådsleder Raymond Johansen (Ap) eller finansbyråd Robert Steen (Ap) vil si noe om søksmålet. I stedet svarer Steen slik via byrådssekretær Torkil Vederhus (MDG): «Et eventuelt søksmål mot kommunen i forbindelse med innføringen av eiendomsskatt, skal vi ta stilling til på en ryddig og ordentlig måte, når det eventuelt foreligger».

Flere boligeiere i Oslo har meldt interesse for søksmålet, men er skeptiske til oppmerksomheten det kan gi dem. Joakim Stensland tror også andre vil melde seg, og at det etter hvert kan bli et gruppesøksmål mot vedtaket til det nye bystyreflertallet.