Taus Kopseng møtt med nye anklager om voldtekt

Den nå 30 år gamle kvinnen vitnet i Oslo tingrett tirsdag.
Den nå 30 år gamle kvinnen vitnet i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To kvinner fortalte nesten identiske historier om hvordan de svært omtåket og kraftløse våknet av at Julio Kopseng lå over dem. 38-åringen nekter å snakke om voldtektsanklagene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den voldtektsdømte TV-danseren nektet kategorisk skyld etter den nye og omfattende voldtektstiltalen som er til behandling i Oslo tingrett. Men det var også alt han hadde å si da rettsbehandlingen startet tirsdag morgen. Han har nektet å forklare seg for politiet og benyttet seg av retten til ikke å si noe om de alvorlige anklagene.

– Han har opplevd gang på gang at det han sier blir brukt mot ham. Derfor velger min klient nå å ikke forklare seg om denne nye tiltalen. Da kan retten få vurdere de bevisene og anklagene som rettes mot ham, sier advokat Johnny Veum, som forsvarer Julio Kopseng, til NTB.

Kopseng er i to tidligere rettssaker ikke blitt vurdert som troverdig når det har vært motstrid mellom hans forklaringer og forklaringene til fornærmede og vitner. Det har resultert i to domfellelser, den siste av dem – der 38-åringen fikk 15 års forvaring for en rekke voldtekter – er anket og derfor ikke rettskraftig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare glimtvise minner

De to første av ni fornærmede fortalte i retten hvordan de ble sjarmert og betatt av den unge mannen. En av dem var bare 15 år gammel da hun og en venninne en sommerdag i 2001 avtalte å møte den åtte år eldre Kopseng på utestedet Jackson i Oslo sentrum.

Fra de ble tatt imot på utestedet har hun bare glimtvise minner, blant annet av seg og Kopseng i en drosje, følelsen av ikke å ha kontroll over sin egen kropp og hvordan erkjennelsen av at hun var i ferd med å bli voldtatt i leiligheten til Kopseng kom over henne da hun våknet i sofaen med tiltalte liggende over seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen etter var hun omtåket og i en slags bakrus.

– Rent fysisk hadde jeg en fornemmelse av at det hadde skjedd noe der nede, sa hun.

– Han var over meg

Den andre – en da 21 år gammel kvinne – møtte ham en dag sommeren eller høsten 2004 på utestedet Stravinsky i Oslo. De festet sammen der og dro på nachspiel i leiligheten til en venninne senere samme natt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han ville overnatte. Jeg sa det var greit at han sov sammen med meg, men gjorde det klart at det ikke ville bli noe på ham, forklarte 32-åringen.

Deretter er minnene få og vage. Hun mener også hun ble dopet ned og sa hun var ute av stand til å gjøre motstand da han voldtok henne i venninnens leilighet.

– Jeg husker at jeg våknet med ham over meg og at han var inni meg. Hodet mitt hadde sklidd av madrassen og hang utenfor. Jeg var nesten livløs og klarte ikke løfte hodet eller armene, sa hun.

Medieomtale sentralt

Både aktoratet og forsvaret tok opp medieomtalen av de tidligere sakene i sine innledninger, men med motsatt fortegn. Aktoratet mener medieomtalen har vært utløsende for at flere kvinne gikk til politiet. Forsvareren, advokat Johnny Veum, frykter den kan ha påvirket både fornærmede og rettens aktører.

Til sammen 33 kvinner har anmeldt Kopseng for voldtekt. 14 av anmeldelsene er henlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enhver meddommer vil ha et inntrykk av «dette monsteret», mannen som av Oslo-politiet blir omtalt som tidenes verste serievoldtektsmann, sa Veum.

Begge kvinnene som forklarte seg i retten tirsdag bekreftet at de først gikk til politiet etter å ha lest om de to foregående sakene mot Kopseng. De forklarte at de først følte skam og bebreidet seg selv, men at kunnskapen om at han skulle ha gjort det samme mot en rekke andre kvinner fikk dem til å gå til politiet.