UDI trenger mange nye asylmottak:«Asylbaroner» mener UDI tilbyr husmannskontrakter

NØLER MED ASYLMOTTAK: – Dere i UDI vil ha i pose og sekk: Stor kapasitet, men risiko på utbyggernes skuldre, sa Arve Varleite i møte med UDI.
NØLER MED ASYLMOTTAK: – Dere i UDI vil ha i pose og sekk: Stor kapasitet, men risiko på utbyggernes skuldre, sa Arve Varleite i møte med UDI. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nåværende og potensielle leverandører av asylmottak var slett ikke fornøyd med betingelsene da UDI inviterte dem til å få fart på byggingen av nye asylmottak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GARDERMOEN (ABC NYHETER): I media går de under betegnelsen «asylbaroner», som tjener store penger på flyktningestrømmen som kommer til landet.

Men da Utlendingsdirektoratet (UDI) mandag møtte en fullsatt sal med nåværende og potensielle nye utbyggere av asylmottak, var signalet fra bransjen at de får for dårlige betingelser av UDI.

– Dere snakker om treårskontrakter for permanente asylmottak. Men i kontraktene dere tilbyr, kan UDI underveis si opp avtalen med tre måneders frist, påpekte en rekke deltakere på møtet.

Dermed oppstår paradokset at midlertidige kontraktene UDI tilbyr for akuttmottak, er dobbelt så langsiktige som de ordinære kontraktene, nemlig seks måneder.

Det er lite kjærkomment for potensielle asylmottak-utbyggere som må investere millionbeløp i brannsikringsanlegg.

UDI har tilleggskrav utover de generelle tekniske forskriftene i landet for ordinære asylmottak. Asylmottak har åtte ganger så høy sannsynlighet for brann, som bygninger ellers, opplyste Finans Norge på møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: UDI dropper krav til brannsikring i akutte asylmottak

– Risikerer at politikerne stopper asylsøkerne

– Noen av de eksisterende asylmottakene kan ta en kortsiktig profitt nå. Men skal du inn i en ny bransje, kan du ikke bygge fra i dag til i morgen, sier en av deltakerne på møtet, som ikke ønsker å stå fram ved navn, til ABC Nyheter.

Han har erfaring med anskaffelse av store lokaler i en annen bransje, og vurderte å gi respons på UDIs rop om kjapt å få opp mange nye asylmottak. Signalene han fikk på møtet om at UDI forbeholder seg retten til å avslutte forholdet på tre måneders varsel, får ham til å betakke seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen av møtedeltakerne som ikke er inne asylbransjen, men vurderer å tilrettelegge eiendom han har i Bamble, påpekte også at kjappe politiske svingninger overraskende nok kan gi en bråstopp for tilstrømningen av asylsøkere, og dermed for asylmottakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ser på muligheten av å opprette asylmottak. Men situasjonen er jo at med det som skjer i EU, kan strømmen hurtig stoppe opp. Innvandringen er så voldsom at det over natta kan bli regler som forandrer situasjonen og markedet. Det samme som skjedde i Ungarn, kan skje i alle land. Ting forandrer seg fra dag til dag, sier Arve Varleite til ABC Nyheter.

Les også: Frykter stopp i EUs flyktningfordeling

Kan bli dramatisk i desember

– Skal jeg tilby UDI bygninger, må vi ha mer langsiktighet. UDI vil ha både i pose og sekk: De vil ha kapasitet, mens risikoen blir på utbyggernes skuldre, sier Varleite, som er bosatt i Vietnam og driver sju fabrikker der.

– Risikoen er for stor selv om man hører at betalingen nå er høy. Og med Frp i regjering må vi forvente at de står på og trolig vil sette et ultimatum mot asylstrømmen på ett eller annet tidspunkt, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frykt for forliksfella i Frp

At omfanget av asyltilstrømning kan bli dramatisk, beskrev også Thor Arne Hauge i selskapet Link AS:

– Vi ser høyere ankomsttall av asylsøkere til Tyrkia/Hellas i oktober, enn i september. Så tar det ca. én måned å komme seg opp hit. Den største måneden på Lesbos i år kommer altså vandrende til oss i desember! sa han på møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så kommer vi til en måned der Norge står stille fra 20. desember. Hvor godt er vi forberedt? spør han.

– Strømmen fra Afrika til Italia over Middelhavet synker på grunn av været. Risikoen ved den korte båtturen fra Tyrkia til Hellas er minimal i forhold til å bli værende i krigen i Syria, la Hauge til.

Les også: Nordmenn på Lesbos: – Absurd opplevelse

– UDI vrir konkurransen

Den anonyme interessenten mener UDIs betingelser favoriserer de tre-fire store asylmottaks-selskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De har nedbetalte bygg, men får fortsatt godt betalt. Det er ekstremt konkurransevridende, beskytter de etablerte og hindrer oss nye i å komme inn dette markedet, mener han.

I en kaffepause ble det snakket om at den største aktøren, Hero Norge, betaler et hotell i Finnmark 500 kroner natta per asylplass, og får over 1000 kroner av UDI.

– På disse stedene betaler vi ikke bare husleie. Bemanning skal på plass døgnkontinuerlig sju dager i uka. Beboerne skal ha helpensjon, kanskje levert som catering. Derfor det blir dyrt, sier administrerende direktør Tor Brekke i Hero til ABC Nyheter om den påstanden.

– På et vanlig asylmottak lager folk maten selv, og det er bemanning kun på dagtid. Disse asylmottakene må lynraskt opp. Vi har vært klare på i offentligheten at man fortest mulig må bort fra disse nødløsningene. Det er for dyrt og gir for lite innhold, sier Brekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– UDI legger opp til midlertidig ansatte

– Og hva sier staten og LO til midlertidig ansatte? Skal vi ha det? Du kan ikke ha fast ansatte når UDI når som helst kan si opp avtalen på tre måneders varsel, påpekte et par av deltakerne på møtet.

Andre var skeptiske til ønsket UDI redegjorde for mandag, om at nyetablerte asylmottak bør ha en kapasitet på over 100 beboere.

– Mange steder vil det være lettere å opprette mindre mottak. Mindre asylmottak vil også være gunstig for mange små kommuner, fikk UDI høre.

Dermed kan det se ut som at nye aktører kvier seg for å gå inn i markedet for asylmottak, og bidra til å oppfylle UDIs nye mål:

15.000 permanente nye asylplasser.