Ingebrigtsen anker ni års dom i Acta-saken

Inngangen til Acta-gründer Fred Ingebrigtsens investeringsselskap Spring Capital i Stavanger sentrum, der han ble pågrepet.
Inngangen til Acta-gründer Fred Ingebrigtsens investeringsselskap Spring Capital i Stavanger sentrum, der han ble pågrepet. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen er rystet og anker lagmannsrettens dom på ni års fengsel, som var i tråd med aktors påstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Acta-saken

* Mandag 16. juni 2008 ble Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen og en rekke personer i kretsen rundt ham pågrepet og siktet for innsidehandel, markedsmanipulasjon, brudd på meldeplikt og/eller ulovlig aksjonærlån fra 2004 og fram til pågripelsen.

* I denne perioden skal de ha handlet Acta-aksjer til en verdi av 3,2 milliarder kroner.

* Omtalt som norgeshistoriens største innsidesak

* Etter at Ingebrigtsen ble pågrepet, tok etterforskningen tre og et halvt år, og behandlingen i Stavanger tingrett tok fem måneder.

* 16. november 2012 ble Ingebrigtsen dømt til ni års fengsel, mens seks av de andre fikk dommer fra ett til seks års fengsel.

* Alle de tiltalte anket. Ankebehandlingen begynte i Gulating lagmannsrett i Stavanger 2. september 2014.

* Mandag 26. oktober 2015 falt dom i saken. Ingebrigtsen ble igjen dømt til ni års fengsel. Fem av de andre ble dømt til fengsel i inntil fire og et halvt år, mens én ble frikjent.

Halvannet år av straffen er gjort betinget med en prøvetid på to år. I tillegg er Ingebrigtsen dømt til inndragning av 25 millioner kroner, melder Rogalands Avis.

– Vår klient har allerede bestemt seg for å anke dommen til Høyesterett. Lagmannsrettens dom er avsagt under dissens. Vi er i grove trekk enige med mindretallet. Vi er uenige i flertallets rettsanvendelse. Han er rystet over flertallets bevisbedømmelse, heter det i en pressemelding fra advokat Bjørn Stordrange, som representerer Fred A. Ingebrigtsen.

En fri funnet

Til sammen sju personer har vært tiltalt i norgeshistoriens mest omfattende innsidesak, der Ingebrigtsen regnes som hovedmannen. Fem av de andre er dømt til fengselsstraffer, mens én er frifunnet.

I perioden 2004 fram til pågripelsen i juni 2008 skal de tiltalte ha handlet Acta-aksjer til en verdi av 3,2 milliarder kroner. Samtlige ble i Stavanger tingrett i 2012 dømt til fengselsstraffer for innsidehandel og markedsmanipulasjon. Alle anket, og maratonsaken i Gulating lagmannsrett har pågått siden 2. september i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilsto – fikk mildere straff

En av de tiltalte i saken fikk betydelig mildere straff i lagmannsretten fordi han tilsto under hovedforhandlingen. Lagmannsretten mente også at han i en periode hadde handlet uaktsomt, ifølge Rogalands Avis.

– Vi registrerer at lagmannsretten i det alt vesentlige har vært enig med påtalemyndigheten hva angår spørsmål om straffansvar og straffverdighet, sier statsadvokat Birgitte Budal Løvlund til DN.

Hun påpeker at noe av dommene er gjort betinget, hovedsakelig på grunn av lang saksbehandlingstid.