Leter etter skjulte kamre i pyramidene

Sfinxen og Khefrens pyramide på Gizaplatået.
Sfinxen og Khefrens pyramide på Gizaplatået. Foto: Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe egyptiske og utenlandske eksperter begynte lørdag å lete etter skjulte kamre i fire av de berømte monumentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arkitekter og forskere fra Egypt, Frankrike, Canada og Japan vil ta ibruk moderne infrarød teknologi og avanserte detektorer for å kartlegge to pyramider ved Giza, samt de to Dahshur-pyramidene sør for Kairo.

«Gruppa vil studere pyramidene for å se om det fremdeles finnes skjulte kamre eller andre hemmeligheter i dem», fortalte den egyptiske ministeren for oldtidsminner, Mamduh al-Damati, ved en pressekonferanse.

«Ingeniører og arkitekter vil gjennomføre undersøkelsen med teknologi som ikke gjør skade på pyramidene», sa han.

Eksperter sier studien, som har fått navnet «Scan pyramider», også blir et nytt forsøk på å forstå hvordan monumentene ble reist.

Les også: Egypt stenger Tutankhamons grav for restaurering

Mange tidligere studier har forsøkt å trenge dypere inn i pyramidenes hemmeligheter, men arkeologene og forskerne har foreløpig ikke kommer frem til en endelig teori om hvordan de ble bygget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kheops-pyramiden, den høyeste pyramiden på Gizaplatået, ble bygget av sønnen til Sneferu, grunnleggeren av det fjerde dynasti (2.575-2.465 f.Kr).

Khafrepyramiden ble bygget av sønnen til Kheops.

De to pyramidene ved Dahshur ble bygget av Sneferu.

– Tanken er å finne svaret på pyramidenes gåte, sier grunnleggeren av det franske HIP-instituttet som deltar i prosjektet, Mehdi Tayoubi.

– Et lignende forsøk ble gjort for 30 år siden, men dette er det første samarbeidsprosjektet på globalt nivå der man bruker nyere teknologi til å se inn i pyramiden, sier han til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Turgåer fant 1.200 år gammelt vikingsverd på Haukeli

Prosjektet er ventet å vare til slutten av 2016.

Damati sier teknologien i prosjektet, som nyttegjør seg myon-partikler og infrarødt lys, også kan tenkes å anvendes til å lete etter skjulte kamre i kong Tutankhamons grav. Dette kan være gravstedet til dronning Nefertiti.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arkeologer har aldri klart å finne mumien til den legendariske dronningen, men den kjente britiske arkeologen Nicholas Reeves skriver i en studie nylig at graven hennes kan befinne seg i et hemmelig kammer tilknyttet Tutankhamons grav i Kongenes dal i Luxor, sør i Egypt.

Reeves, som var i Luxor i september for å granske sin egen teori, tror en av dørene til Tutankhamons grav kan skjule gravstedet til Nefertiti.

Egypt har allerede godkjent bruken av radar for gjennomlysning av guttekongens grav, som ble funnet av den britiske egyptologen Howard Carter i 1922.