Nyvalg løser neppe Erdogans problemer i Tyrkia

Oppslutningen om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan daler, og ingenting tyder på at søndagens nyvalg i landet vil gi ham mer vind i seilene.
Oppslutningen om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan daler, og ingenting tyder på at søndagens nyvalg i landet vil gi ham mer vind i seilene. Foto: Yiannis Kourtoglou / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia går til valg for andre gang på ett år, og alt tyder på at regjeringspartiet AKP vil vinne. Men president Recep Tayyip Erdogan får neppe det flertallet han drømmer om.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under valget i juni fikk AKP 40,9 prosent av stemmene og mistet dermed flertallet i nasjonalforsamlingen for første gang siden 2002.

Partiet greide imidlertid ikke å bygge en styringsdyktig regjeringskoalisjon og søndag er det klart for nyvalg.

Meningsmålingene tyder på at Rettferds- og utviklingspartiet (AKP) vil komme noe styrket ut, men vil neppe sikre seg flertall i nasjonalforsamlingen.

President Recep Tayyip Erdogan får dermed heller ikke flertall for grunnlovsendringen han håper på og som vil styrke presidentembetets makt.

Analyse: Stridshandlingene har skapt en «helvetesaktig» situasjon i Tyrkia

Liten interesse

Mens engasjementet foran valget i juni var stort, har interessen blant velgerne siden dalt og valgkampen har vært tam.

Det republikanske folkepartiet (CHP), det sekulære partiet som en gang ble ledet av Tyrkias landsfar Mustafa Kemal Atatürk, fikk 25 prosent av stemmene i forrige valg og gir Erdogan skylden for at forhandlingene om en koalisjonsregjering brøt sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt tyder på at partiet vil få omtrent like stor oppslutning søndag og en ny forhandlingsrunde må derfor til. Dersom ikke Erdogan viser større vilje til kompromiss enn sist, ligger det an til flere nyvalg fremover.

Les også: PKK står alene i kampen mot Tyrkia

Begynnelsen på slutten

Analytikere tror at en koalisjonsregjering vil være begynnelsen på slutten for Erdogan, som lenge har slitt med dalende oppslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meningsmålinger viser nå at bare 39 av de spurte ser positivt på presidenten, mot hele 62 prosent for et par år siden.

Det pro-kurdiske partiet HDP var den store overraskelsen i valget i juni, der de sikret seg 13 prosent av stemmene og dermed klatret over sperregrensen på 10 prosent.

Hvordan Erdogans beslutning om å gjenoppta krigføringen mot den kurdiske PKK-geriljaen vil påvirke oppslutningen om HDP, tør ingen si.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: HDP-leder: Det hersker lynsjestemning i Tyrkia

Kamper og terror

Hundrevis av mennesker er drept i angrep og sammenstøt mellom regjeringsstyrker og PKK-soldater de siste månedene, og landet har også opplevd flere terroraksjoner rettet mot sivile.

I juli ble 34 mennesker drept i en selvmordsaksjon mot en pro-kurdisk ungdomsfestival i Suruc, og 10. oktober ble over 100 mennesker drept da selvmordsaksjonister sprengte seg i lufta under en pro-kurdisk demonstrasjon i Ankara.

Ingen har tatt på seg ansvaret for de to terrorangrepene, som kurderne anklager myndighetene for å ha medvirket til.

Regjeringen i Ankara anklager på sin side Den islamske staten (IS) for å ha stått bak, angivelig som hevn for angrep fra kurdisk milits i Syria.

Flyktninger

Analytikerne tør heller ikke si om strømmen av flyktninger som passerer gjennom Tyrkia, i hovedsak syriske, er et tema som kan påvirke valgutfallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU lokker Tyrkia med milliardstøtte og visumfrihet for tyrkere dersom landet bremser strømmen av flyktninger på vei til Europa, noe Erdogan og statsminister Ahmet Davutoglu ikke uten videre har villet gå med på.

Erdogan har spilt ballen tilbake til EU og mener de snart bør ta landets EU-søknad på alvor, noe det ikke er stor vilje til å gjøre i Brussel.

Les også: Uroen øker i Tyrkia etter blodig PKK-angrep