Drept elevassistent ofret seg for elevene

Folk tente lys og la ned blomster utenfor skolen i Trollhättan.
Folk tente lys og la ned blomster utenfor skolen i Trollhättan. Foto: Adam Ihse / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 20 år gamle elevassistenten som mistet livet under sverddramaet på Kronan skole i Trollhättan, forsøkte å stanse drapsmannen for å beskytte elevene, skriver svenske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

20-åringen ble et av de første ofrene til gjerningsmannen, angivelig 21-årige Anton Lundin Pettersson, som maskert og bevæpnet med sverd drepte to personer og såret to andre på skolen.

Nå beskrives elevassistenten, den første som mistet livet i angrepet, som en helt av vitner, venner og familie.

Les også: Sverige i sjokk etter skoleangrep i Trollhättan

Stukket til døde

Da gjerningsmannen kom inn på skolen og svingte sverdet mot flere barn, stormet 20-åringen fram for å overmanne ham. I stedet ble han stukket til døde, skriver Expressen.

– Alt jeg vet er at han brydde seg om andre og ikke seg selv, og at han forsøkte å beskytte barna. Han var den eneste som klarte å stoppe gjerningsmannen. Han er en konge og en helt for hele byen, sier offerets storebror til avisen.

– Han skulle forsvare eleven sin og de andre barna under angrepet og forsøkte å gå imellom. Men da ble han selv stukket i hjel, sier en slektning til Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

20-åringen hadde tidligere vært vikarlærer ved Kronan skole, men jobbet nå som assistent for en av elevene ved skolen.

Les også: Elever tok bilde med drapsmannen i Trollhättan

Flere til sykehus

Sjokk og sorg bredte seg over Trollhättan etter den grufulle episoden. Torsdag kveld kom flere personer til skolen for å tenne lys og sørge sammen. I området der den drepte 20-åringen bodde, ble venner samlet for å gråte og trøste hverandre.

– Han var verdens flotteste menneske, sier storebroren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til lærerassistenten, mistet en 17 år gammel elev livet i angrepet. Han ble fraktet til Norra Älvsborg fylkessykehus, der han døde av stikkskadene.

En 15-årig gutt og en 41 år gammel mannlig lærer behandles for stikkskader ved sykehuset. Tilstanden er alvorlig, men stabil for begge, opplyste sykehuset torsdag kveld.

Les også: Lokalpolitiker: – Trollhättan-skole hadde problemer

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Urettferdig

Gjerningsmannen døde på sykehuset etter å ha blitt skutt av politiet inne på skolen. Både politi og skoleledelsen får ros for å ha handlet raskt da 21-åringen slo til.

Slektningen Aftonbladet har snakket med, forklarer at han hadde ønsket at gjerningsmannen overlevde, slik at han kunne stå til ansvar for skaden han har gjort.

– Det virker som om døden ble det enkle utveien for ham. Det kjennes urettferdig, sier han.

Kolleger og bekjente av gjerningsmannen beskriver ham som en innesluttet person som hadde høyreekstreme tendenser og sympatiserte med Nazi-Tyskland.

Ved skolen han angrep torsdag har 90 prosent av elevene utenlandsk bakgrunn.