Politiet: Uriktige identiteter brukt til storsvindel

Kripos holdt pressekonferanse onsdag ettermiddag. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved å trikse med identiteter kunne en gruppe med utspring i transport- og renholdsbransjen svindle til seg flere millioner kroner, ifølge Kripos. – Han skjønner ikke at dette kan være organisert kriminalitet, forteller en av de siktedes forsvarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag ble 18 personer pågrepet da myndighetene gikk til en koordinert aksjon i Oslo og på Romerike mot et miljø politiet mener har begått grov, organisert økonomisk kriminalitet.

– Etterforskningen har avdekket en gruppe på fire-seks personer som har drevet med det vi betegner som organiserte lånebedragerier på flere millioner kroner ved bruk av uriktige identiteter, sier politiadvokat Håvar Undeland i Kripos.

Politiet beskriver virksomheten som organisert kriminalitet.

– Vi mener å ha identifisert et stort antall ID-bedratte hvor det med falske dokumenter blant annet er tatt opp store lån, startet selskaper og gjort store innkjøp, sier Undeland.

– Gruppen har knyttet til seg en rekke personer, som mer eller mindre frivillig har latt gruppen benytte deres identiteter i gjennomføringen av bedrageriet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt ti personer ble onsdag pågrepet for å ha stilt sin identitet «til disposisjon» for gruppen.

– Politiet mistenker at det er langt flere slike identiteter, understreker Undeland.

Les også: Flere pågrepet i storaksjon i Oslo-området

Hovedmenn

De pågrepne er både norske og utenlandske statsborgere, men de fleste har etnisk bakgrunn fra Sri Lanka. De er i alderen 20-45 år og bosatt i Oslo og på Romerike.

Det blir fengslingsmøter i saken førstkommende fredag. Trolig blir de fire til seks antatte hovedmennene framstilt for fengsling.

Flere medier skriver at en 33 år gammel mann bosatt på Østlandet er blant hovedmennene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har hatt et firma med en omsetning på mellom 4 og 5 millioner kroner. Han skjønner ikke helt at dette kan være så store beløp at det kan dreie seg om noe organisert kriminalitet i disse tallene, sier hans forsvarer, Steinar Johansen Stenvaag, til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den pågrepne 33-åringen har de siste årene hatt flere verv i ulike selskaper innen både transport- og restaurantbransjen. Ett av selskapene hadde en omsetning på 4,8 millioner kroner. Politiets teori er at nettverket har misbrukt legale strukturer til grov økonomisk kriminalitet som hvitvasking, lånebedragerier og misbruk av velferdsordninger.

– Sammenvevd

Kripos fikk under aksjonen som startet onsdag morgen, bistand fra Økokrim, PU, UP, Oslo og Romerike politidistrikt, Nav og Skatteetaten. 220 tjenestemenn deltok i aksjonen.

– Dette er sammenvevd kriminalitet, og det var derfor viktig at vi slo til i en felles aksjon, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas. Etter politiets mening omfatter kriminaliteten blant annet misbruk av legale selskapsstrukturer, utnyttelse av velferdsordninger og altså ID-misbruk. Det er i tillegg avdekket svart arbeid og indikasjoner på at det kan ha foregått sosial dumping.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere tilfeller skal hvert enkelt forhold ha vært så lite at det lett har falt under radaren for kontroller og tilsyn. Men Undeland nevner eksempler hvor gruppen i løpet av en uke skal ha fått ut lån og kreditt på til sammen 1 million kroner på én enkelt identitet.

– Voksende trussel

Ifølge Økokrim har det de siste årene vokst fram miljøer i Norge som har spesialisert seg på den typen kriminalitet politiet nå mener å ha avdekket.

– Økokrim har de siste årene vært tydelig på at organisert misbruk av økonomiske strukturer og tapping av velferdssystemer er en voksende trussel, sier førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim. Han viser til at slik kriminalitet rammer skattebetalerne og alle velferdssystemets brukere, samt bedrifter som driver lovlig og bankkunder.

Skatteetaten beskriver saken som «en av de større vi har hatt», mens Nav beskriver svindelen som «svært alvorlig».