Ap mener regjeringen blåste opp utgiftene

Finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen (Ap) kritiserte regjeringen og finansminister Siv Jensen (Frp) for oljepengebruken da de møttes i spørretimen onsdag.
Finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen (Ap) kritiserte regjeringen og finansminister Siv Jensen (Frp) for oljepengebruken da de møttes i spørretimen onsdag. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen blåste opp «valgkampvennlige» utgifter og skjøv utgifter til flyktninger foran seg da forslaget til statsbudsjett ble laget, hevder Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan finansministeren med hånden på hjertet si at dette er ansvarlig? ville Marthinsen vite under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag formiddag.

Hun viste til uttalelser fra politikere i samarbeidspartiene KrF og Venstre som har gått langt i å antyde at regjeringen bevisst satte av for lite penger til å takle asylstrømmen til Norge da siste hånd ble lagt på statsbudsjettet.

Les også: Sprikende målinger for Ap

Finurlig teknikk

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener Marthinsen må bruke rene ord dersom hun vil si at regjeringen bevisst har feilbudsjettert.

– Nå skyver hun andre foran seg og kommer med en antydning. Det er i beste fall en finurlig debatteknikk. Dersom hun virkelig mener dette, vil jeg gjerne at hun sier det rett ut, for da er det en meget alvorlig påstand, sier Jensen til NTB.

Finansministeren legger til at tall og anslag som legges til grunn i statsbudsjettet er basert på faglige råd og innspill, ikke politisk synsing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ap dobbelt så stort som Høyre

Er det mulig?

Marthinsen sa i debatten at Ap har forståelse for at regjeringen må komme tilbake til Stortinget med en tilleggsregning senere i høst. Men hun mener at finansministeren burde og kunne holdt mer igjen:

– Hvordan den er det mulig å kjøre på med pengebruk og samtidig unnlate fullstendig å ta høyde for flyktningsituasjonen? Når regjeringen kutter i Utlendingsdirektoratet og blåser opp alle mulige valgkampvennlige budsjettposter – da settes Stortinget i en svært vanskelig situasjon, sa Marthinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre-støtte

Etter det NTB forstår, vil Ap i sitt alternative forslag til statsbudsjett legge seg på lavere oljepengebruk enn regjeringen i sitt forslag – vel å merke før utgiftene til flyktningsituasjonen.

Marthinsen gikk onsdag til angrep på det hun mener er en uansvarlig blåblå pengebruk:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Oljepengebruken, målt som det oljekorrigerte underskuddet, er på tre år like høyt som på åtte rødgrønne år, inkludert finanskrisen. Budsjettunderskuddet i prosent av bruttonasjonalprodukt har ikke vært høyere noen gang. Og for tredje året på rad skal utgiftene vokse raskere enn veksten i økonomien, sa Marthinsen.

Det førte til at Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik gikk på talerstolen med følgende innrømmelse:

– Det er ikke så ofte jeg misunner Marianne Marthinsen, men også jeg må ta delansvar for denne oljepengebruken. Og den er helt klart ikke bærekraftig over tid, sa han.

En avsporing

Jensen forsvarte på sin side budsjettforslaget. I korte trekk er det ansvarlig og laget for å møte de utfordringene Norge nå møter – både på kort og lang sikt.

Hun viste til tiltakspakken på over 4,5 milliarder kroner for å møte stigende ledighet, og en rekke tiltak som skal sørge for en mer varig omstilling av økonomien.

– Vi er i en krevende situasjon. Ap bidrar til å spore av debatten, og det er helt unødvendig. De vil kutte oljepengebruk og øke skattene. Det mener jeg er en feil prioritering, sier Jensen.