Slik forbereder du hus og hage på vinteren

Vinteren melder snart sin anmkomst og tiden er inne for å forberede huset og hagen på snø og kulde.
Vinteren melder snart sin anmkomst og tiden er inne for å forberede huset og hagen på snø og kulde.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– La løvet ligge og hekken være i fred, sier gartner Marianne Utengen i Hageselskapet. Her er ekspertenes høsttips til hus og hage. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om dagene blir kortere og kaldere, er det fortsatt muligheter for arbeid i hagen. Det viktigste nå er å gjøre hagen og huset klar for vinteren.

De fleste ser med skrekk og gru frem til å rake løv når høsten melder sin ankomst. For de dette gjelder kommer gartner i Det Norske Hageselskapet Marianne Utengen med en gledelig nyhet.

La løvet ligge

– Ikke kast løvet! Hvis du har moderate mengder kjører du bare over det med gressklipperen og lar det ligge, sier Utengen til ABC Nyheter.

Løvet er nemlig god gjødsel for trær, busker og gressplenen. Er det derimot enorme løvmengder anbefaler gartneren å fjerne noe av det.

Marianne Utengen kommer med en gladnyhet til de som ikke liker å rake løv. – La løvet ligge! Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Marianne Utengen kommer med en gladnyhet til de som ikke liker å rake løv. – La løvet ligge! Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Har du veldig mange trær kan det bli liggende som et stort, tykt belegg som ødelegger gresset, men er mengden moderat er det bortkastet tid å kjøre det bort.

Når det gjelder gresset, klipper Hageselskapets gartner det så lenge det vokser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gresset har jo roet veksten ned ganske kraftig, men det vokser fortsatt litt. Det er ikke noe som er krise om du lar være å klippe, men unngå å klippe det kjempekort.

Ifølge hageeksperten går det meste av lengde på gresset bra, men jo lengre gresset er, jo mer jobb blir det å rake vekk til våren.

– Jeg pleier å stille gressklipperen min på det øverste hakket og kjøre over rett før vinteren.

Les også: Slik nyter de hagen midt på vinteren

Tid for å legge løk

– Legg løken så fort du har kjøpt den, og kjøp løk nå! sier Utengen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir løken liggende for lenge, forringes kvaliteten og den mugner fort.

Gartneren forteller at utvalget på løkene fra nå av og mot vinteren blir dårligere.

– For det første blir det tomt i butikkene og for det andre er det heller ikke i hagesentrene optimal temperatur, forklarer Utengen og minner om at det finnes mange nettsteder som selger løk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å få best mulig utbytte av løken til våren er gartnerens tips klart.

– Legg løken tre–fire ganger sin egen høyde ned i jorden. Da blomstrer den best.

Les også: Nå bør du plante i hagen

– Busker og hekker lar vi stå

– Hovedregelen for busker, hekker og trær er at vi lar dem være på høsten. Hvis de er veldig vide, kan vi binde dem sammen så de ikke brekker av snøtyngden.

Det meste av busker, hekker og trær skal beskjæres om våren.

– Mange synes det er hyggelig å ha en pen og hyggelig hekk, men jeg har nettopp vært på beskjæringskurs og på vinteren så bare stusser vi.

Marianne Utengen oppfordrer til å la hageklipperen ligge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Marianne Utengen oppfordrer til å la hageklipperen ligge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Høsten er også ifølge hageeksperten tid for å ta vare på redskapene sine.

– Nå kan du vaske, olje, slipe og bytte skaft som er knekt, før redskapen skal få hvile før vinteren.

I tillegg minner Utengen om at man tømmer og stenger vannkraner.

– Gummislangene overleverer vinteren, men det er verre med koblingene. I tillegg er det jo kjedelig å ringe rørleggeren på våren når rørene har sprengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette bør du gjøre i hagen om vinteren

– Klipp rosene nå

– For ikke å få så mye jobb til våren kan det være lurt å ta en siste omgang med ugressluking, sier gartner hos Langhus Hagesenter, Stina Kjønnås, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også tid for å klippe rosene.

– Klipp toppen av av klase- og stilkroser, men ikke helt ned. Hovedbeskjæringen er først til våren. Viktig å fjerne alt løv fra rosene, fordi dette er med på å redusere smittefaren for soppsykdommer.

For de som har bringebær i hagen er det lurt å klippe bort alle skuddene som har gitt bær.

– Det gjøres umiddelbart etter høsting. De skal klippes helt ned til bakken. De har da gjort jobben sin nå, forklarer Kjønnås.

Mus og rotter

For å hindre at mus og rotter kommer på besøk i vinteren oppfordrer Kjønnås til å fjerne nedfallsfrukt.


– I tillegg hindrer dette smitte av sykdommer til annen vekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Enkelte planter tåler ikke å stå ute under vinteren. Eksempler på dette er ifølge gartneren Fuksia, Engletrompet, Agapanthus, Georginer og Knollbegonia.

Men en ting er viktigere enn all jobben ifølge gartneren.


–Det viktigste er å gå ut i hagen og nyte! Flotte farger og fortsatt mye å se på.

Vinteren er fin å bruke til å lese hageblader, hageblogger, finne tips og bilder på nettet. Inspirasjon til neste sesong.

Slik forbereder du huset ditt:

Boligpartner har på sin hjemmeside disse fem tipsene til hvordan du forbereder huset ditt for vinteren:

1. Sjekk takrennene dine for løv. Blader og barnåler faller av trærne, og ligger de og demmer opp takrennene dine kan det raskt bli en liten oversvømmelse. Pass på sikkerheten hvis du klatrer opp for å ta en kontroll.

2. Skift batteri i røykvarslerne dine. Høsten er tid for levende lys, og snart er det også tid for å ta frem adventsstaken. I desember brenner 50% flere hus enn ellers i året. Ta forholdsregler og sjekk røykvarslerne dine. PS: Røykvarslerens dag er 1. desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Ta inn høytrykkspylere og steng utekraner. Kulde gjør vann til is, noe som igjen gjør at vannets opprinnelige volum utvider seg. Naturkreftene er sterke og det er fort gjort at slanger og koblinger sprekker om det står vann i slanger når minusgradene melder seg.

4. Rydd inn utemøblene. Spesielt utemøbler av treverk kan raskt ta skade av høststormer og vinterens kalde gufs. Snø, vind og is er ikke noe møblene setter pris på. Husk å rydde møblene inn i boden eller sett dem under tak med presenning rundt før snøen faller.

5. Ha nok ved. Sist, men ikke minst: husk å ha nok ved på lager om du bruker ovn eller peis til å varme opp din bolig med.

Les også: Husk å skru av koblingen til hageslangen