Frykter stopp i EUs flyktningfordeling

Mens det fortsatt kommer flyktninger til Hellas, møter EU motvilje til å ta imot asylsøkere i flere av sine medlemsland.
Mens det fortsatt kommer flyktninger til Hellas, møter EU motvilje til å ta imot asylsøkere i flere av sine medlemsland. Foto: Yannis Behrakis / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs plan om relokalisering av asylsøkere fra Hellas og Italia kan møte veggen allerede to uker etter oppstarten, sier en kilde i unionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om EUs fordeling av flyktninger

* 160.000 asylsøkere skal relokaliseres over de neste to årene, hovedsakelig fra Hellas og Italia.

* Fire land stemte imot EUs beslutning, men blir tvunget til å ta imot flyktninger likevel. Disse landene er Romania, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn.

* 54.000 av flyktningene skulle egentlig hentes fra Ungarn, men siden landet har motsatt seg planene, kommer disse til å bli hentet fra Hellas, Italia eller andre land som trenger avlastning.

* I første omgang kan Hellas sende 50.400 flyktninger videre til andre land, mens Italia kan sende 15.600 videre.

* Storbritannia har valgt å stå utenfor avtalen, noe EU-traktaten åpner for. Irland, som hadde samme mulighet, har besluttet å ta imot 4.000 asylsøkere.

* Danmark, som er unntatt fra migrasjonsspørsmål under EU-traktaten, vil ta imot 1.000.

* Schengen-landene Norge og Sveits, som ikke er EU-medlemmer, har også erklært at de er klare for å bidra. De øvrige tallene for relokalisering av 66.000 flyktninger fordeler seg slik:

* Tyskland 17.036

* Frankrike 12.962

* Spania 8.113

* Polen 5.082

* Nederland 3.900

* Romania 2.475

* Belgia 2.448

* Sverige 2.397

* Østerrike 1.953

* Portugal 1.642

* Tsjekkia 1.591

* Ungarn 1.294

* Finland 1.286

* Bulgaria 852

* Slovakia 802

* Kroatia 568

* Litauen 416

* Slovenia 337

* Latvia 281

* Luxembourg 237

* Estland 199

* Kypros 147

* Malta 71

Problemet er at flere av landene som har forpliktet seg til å ta imot asylsøkere, ennå ikke har lagt til rette for at flyktningene kan komme. Av de 66.000 flyktningene og migrantene som skal flyttes i første omgang, er bare ni eritreiske flyktninger, som kom til Sverige for to uker siden, relokalisert så langt.

I løpet av få dager skal 100 asylsøkere flys fra Italia til andre EU-land, men den anonyme EU-kilden er bekymret for om de får plass.

– Med relokaliseringen av 100 mennesker fra Italia denne uken, er de tilgjengelige plassene nesten oppbrukt, mens antallet asylsøkere øker. Det vil bli en flaskehals dersom medlemslandene ikke garanterer plasser slik de sa de skulle, sier kilden.

Les også: Snart venter vinterkulda for flyktningene i Europa

Få tilbudte plasser

I forrige måned ble det enighet i EU om hvordan de 66.000 første av totalt 160.000 asylsøkere, hovedsakelig fra Hellas og Italia, skal fordeles. Fire østeuropeiske land – Romania, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn – stemte imot beslutningen, men bli tvunget til å ta imot flyktninger likevel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge EU-kilden har bare Frankrike, Luxembourg, Spania, Sverige, Tyskland og Østerrike tilbudt plasser for asylsøkerne hittil.

De andre medlemslandene er forpliktet til å oppfylle sine kvoter, men Storbritannia har valgt å stå utenfor avtalen, noe EU-traktaten åpner for. Irland har samme mulighet, men har besluttet å ta imot 4.000 asylsøkere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten har Danmark, som er unntatt fra migrasjonsspørsmål under EU-traktaten lovet å ta imot 1.000, mens også Schengen-landene Norge og Sveits har erklært seg klare til å bidra.

Les også: 66 asylsøkere til Norge via Storskog tirsdag

Motvilje

To FN-ansatte som koordinerer innsatsen for å hjelpe flyktningene på Balkan, hovedveien inn til Europa fra Midtøsten og områdene rundt, sier at EUs innsats blir forhindret av ubesluttsomhet.

– Vi takler denne situasjonen over hele verden på en ganske effektiv måte under katastrofale rammer. Her har vi ikke katastrofe, men en katastrofal ubesluttsomhet, sier Irena Vojackova-Sollorano, FNs flyktningkoordinator i Serbia.

Hun og hennes kollega i Makedonia, Louise Vinton, forteller også at strømmen av flyktninger ser ut til å avta, noe mange har ventet ettersom vinteren er i anmarsj.