Slovenia ute av stand til å håndtere flere flyktninger

Fortvilte mennesker prøver å krysse grensen mellom Kroatia og Slovenia. Slovenske myndigheter skjerper nå grensekontrollen.
Fortvilte mennesker prøver å krysse grensen mellom Kroatia og Slovenia. Slovenske myndigheter skjerper nå grensekontrollen. Foto: Antonio Bronic / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strømmen av flyktninger og migranter til Slovenia er nå så stor at landet har måttet sette inn hæren for å styrke grensekontrollen. Landet retter desperat bønn til EU om hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Miro Cerar er svært bekymret.

– Flommen av migranter og flyktninger de siste tre dagene har oversteget grensene for hva vi kan håndtere, heter det i en uttalelse fra regjeringen i Ljubljana.

Regjeringen har derfor fremmet et lovforslag som gjør det mulig å sende soldater til grensene for å bistå grensepolitiet. Nasjonalforsamlingen er ventet å vedta loven i løpet av tirsdagen. Uten lovendring kan ikke soldatene gjøre annet enn å stille opp med teknisk og logistisk støtte. Regjeringen åpner også for å etablere fysiske sperringer langs grensen til Kroatia, slik Ungarn allerede har gjort.

8.000 på én dag

Etter at Ungarn stengte sine grenser mot Serbia og Kroatia, prøver strømmen av flyktninger og migranter å ta seg gjennom Slovenia på vei mot Vest-Europa.

Bare mandag kom det til sammen 8.000 flyktninger og migranter til Slovenia. 2.000 av dem dro videre gjennom landet til Østerrike, mens de øvrige 6.000 foreløpig blir Slovenias ansvar. Soldater, politi og politihester eskorterte 2.000 av dem fra grensen mot Kroatia til et overfylt mottakssenter i Slovenia nærmere midnatt mandag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag morgen ankom ytterligere 1.000 flyktninger og migranter.

Kritiserer naboland

Kroatia har siden lørdag sendt migranter og flyktninger til Slovenias grense, etter at Ungarn stengte sin grense mot Kroatia med piggtråd, soldater og politipatruljer.

I tillegg til de 6.000 som ankom mandag, kom det 2.000 flyktninger og migranter som dro videre gjennom landet til Østerrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slovenia har flere ganger advart mot at landet ikke kan håndtere mer enn 2.500 flyktninger og migranter daglig. Slovenia kritiserer Kroatia for å ha lempet på restriksjonene over grensen fra Serbia mandag kveld, noe som gjorde at tusenvis av desperate folk som har ventet i timevis i regnvær og gjørme i Serbia, har begynt å dra gjennom Kroatia til Slovenia.

Ber om EU-hjelp

Myndighetene i Slovenia sier åpent ut at de nå sliter med å håndtere de store folkemengdene som tar seg inn i det lille EU-landet. Slovenia bønnfaller Europa om å hjelpe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slovenia ber EUs medlemsland og EUs institusjoner om å gripe aktivt inn for å håndtere den urimelig store byrden på vårt land. Europeisk solidaritet er i ferd med å utfordres. Det er en villfarelse å forvente at et land med 2 millioner mennesker skal klare å gjøre det samme som større land ikke har vært i stand til, heter det i en uttalelse fra regjeringen i Ljubljana.

Vil til Norge

I den serbiske landsbyen Berkasovo, på grensen mellom Serbia og Kroatia, sto tirsdag morgen rundt 1.000 mennesker og ventet på å få slippe inn i Kroatia. Grensevaktene slapp gjennom 50 mennesker hver halvtime. «Åpne grensen, åpne grensen», ropte mengden på stedet.

– Det er så kaldt her. Vi har ikke klart å sove. Jeg kom for 24 timer siden og tilbrakte natten i et telt, sier Azme Solei fra Syria. Han sier han har sittet i ett år i en flyktningleir i Tyrkia, men at han valgte å dra derfra fordi forholdene i leiren var «uutholdelige». Reisen gikk fra Tyrkia, gjennom Hellas og Makedonia, til Serbia. Derfra vil han dra videre via Kroatia og Slovenia gjennom EU, til Norge.

– Jeg ønsker å dra til Norge fordi jeg har hørt at de er snille mot flyktninger der, sier Solei.