Ni år med gjørme skal gjøre en av verdens mest kjente bygninger ren

Luftforurensing har gjort Taj Mahal gulaktig. Nå skal gjørme og mudder gjøre den hvit igjen.
Luftforurensing har gjort Taj Mahal gulaktig. Nå skal gjørme og mudder gjøre den hvit igjen. Foto: Gurinder Osan / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare å rengjøre kuppelen vil ta ett år. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det indiske mausoleet Taj Mahal har blitt gulaktig etter forurensing, og da spesielt svevestøv. Nå tyr indiske myndigheter til alternative metoder for å få tilbake den opprinnelige fargen.

Gjørme og mudder skal brukes på marmoroverflaten for å få tilbake hvitfargen, melder The Times of India.

Ifølge nettstedet er det i første omgang gjørmebehandling på kuppelen og de fire minaretene som settes i gang. Det skal ta minst et år å rengjøre kuppelen, mens de fire minaretene vil ta ti måneder.

Årsaken til at prosessen blir så langvarig skal være at gjørmen og mudderet smøres på i tynne lag, hvor det videre skal trekke til seg misfargingen og til slutt børstes av i flak før marmoroverflaten vaskes i destillert vann.

Les også: Taj Mahal kan kollapse innen fem år

Behandlingen skal ha minimal bruk av kjemikalier, og derfor anses den som svært skånsom. Rengjøringen av interiøret er ikke tatt med i planene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis ikke forurensningen stopper regner indiske myndigheter med at behandlingen må settes i gang med intervaller på seks-syv år.

The Telegraph skriver at myndighetene de siste årene har tatt flere grep for å beskytte bygningen for forurensning fra byen Agra. Blant annet har det blitt opprettet et lokalt forbud mot å bruke kumøkk som brensel, og det er forbudt å bruke kullkraft i lokal industri.

Bygget står på Unescos verdensarvliste, og ble bygget av keiser Shah Jahan til minne om hans andre kone, som døde da hun fødte deres 14. barn i 1631.

Les også: Oppussingen kan koste 40 millioner pund