Endelig hjemmeseier igjen for VIF

Vålerenga vant 3-1 mot Sarpsborg søndag. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Vålerenga sto med bare ett poeng på hjemmebane på de siste tre kampene, men dro fordel av forferdelig forsvarsspill av Sarpsborg 08 da de vant 3-1 i søndagens eliteseriekamp.

Sarpsborg kan være glad for at lagene bak dem på tabellen knapt sanker poeng, for forsvarsspillet de viste på Ullevaal var et nedrykkslag verdig.

Grusomme balltap på Vålerengas annet og tredje mål ødela alt for Geir Bakkes menn, som var fullt på høyde med hjemmelaget i store deler av kampen.

– Det tapper oss for krefter etter hvert og lufta går ut. Jeg synes inngangen til første omgang og inngangen til annen omgang var bra. Da ser vi ut som et fotballag med korte avstander, frekvens og kombinasjoner, sa Bakke til NTB etter kampen.

Vålerenga vant etter mål av Elías Már Ómarsson, Ghayas Zahid og Daniel Fredheim Holm, mens Alexander Groven scoret for gjestene.

– Jeg er fornøyd med 3-1, men det er alltid ting som kan bedres. Starten på hver omgang er tam, og i starten på annen omgang får vi det baklengsmålet vi gjerne skulle unngått, men heldigvis går Daniel opp og prikker den i krysset, sa Kjetil Rekdal, som la til at laget hans burde scoret flere mot slutten.

Seieren sender VIF opp på 6.-plass med 44 poeng, og hadde hjemmeformen vært bedre denne sesongen kunne de kjempet om medalje.

Sarpsborg har en komfortabel avstand ned til lagene på nedrykksplass, og kan planlegge en ny sesong i eliteserien.

To tidlige sjanser

Vålerenga fikk ingen god start på kampen, og de første minuttene ble de regelrett rundspilt av et hissig Sarpsborg.

Etter to minutter skapte Amin Askar kampens første sjanse da han dro seg fri og avsluttet fra kort hold, men Sascha Burchert var våken og reddet forsøket på første stolpe.

Kort tid etter var de enda nærmere et ledermål da en heading traff stolpen.

Da virket det som om VIF oppfattet alvoret, og laget kom seg etter hvert lenger frem i banen. Etter ti minutter fikk de en kjempesjanse etter et vakkert angrep, men Rasmus Lindkvist avsluttet puslete da han ble frispilt av Zahid.

Det tok drøye halvtimen før det første målet kom, og da kom det også to på rappen.

Først banket Ómarsson inn 1-0 etter et meget godt angrep, før hjemmelaget utnyttet komisk forsvarsspill av Sarpsborg like etter.

Keeper Duwayne Kerr og Andreas Nordvik rotet det til på et frispark på egen sekstenmeter, og etter press fra Ómarsson fikk Zahid en enkel jobb med å bredside inn lagets annet mål.

Perlemål av Fredheim Holm

Resten av omgangen hadde Vålerenga full kontroll, men etter pause var de like svake som i starten av kampen og denne gangen ble de straffet.

En gjennombruddspasning fant Groven, og han kranglet ballen forbi en utrusende Burchert og i mål.

Det tok bare fem minutter før Vålerenga tomålsledelsen, og igjen var det et forferdelig balltap av gjestene som førte til mål. Fredheim Holm utnyttet det til fulle, og skrudde ballen lekkert inn i lengste hjørne fra rundt 20 meter. Målet kom med høyrefoten, en sjeldenhet fra Fredheim Holm.

– Jeg er jo ikke akkurat høyrebeint, sier en smilende Fredheim Holm til NTB.

– Ditt peneste mål med høyrefoten?

– Nja, jeg scoret et pent mot Viking for noen år siden.

3-1-målet slo fullstendig luften ut av Sarpsborg, og mot slutten burde Vålerenga ha scoret et par mål til. Seieren, deres første siden august, var uansett fortjent.