Fårikål på ville veier

UVANT: Dette er banning i samtlige kirker samtidig, men grønn fårikål er verdt å prøve.
UVANT: Dette er banning i samtlige kirker samtidig, men grønn fårikål er verdt å prøve. Foto: Erik Hannemann
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonalhelligdommen har fått nye farge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Først: Det er ikke noe galt med fårikål.

Jeg elsker fårikål.

En gang til: Jeg elsker fårikål!

Den originale fårikålen hvor du legger kål og lammekjøtt lagvis og koker i litt vann, salt og pepper er nydelig.

Fårikål er i et celebert selskap av oppskrifter som (mer eller mindre) er hugget i stein. Her finner vi ribbe og bacalao.

Og tilslørte bondepiker.

Jada.

Jeg elsker dere. Vi elsker dere. Frykt ikke. Vi skal aldri forlate dere.

Og så kommer det et MEN.

Men, hadde det ikke vært moro å tukle litt? Bare bittelitt?

Jeg hører jo allerede et rungende nei, og burde forlate prosjektet straks.

Jada.

Men, det samme ble sikkert sagt om de som serverte eplekake opp-ned og skapte en verdenssensasjon også.

Så, her trår jeg bevisst ut i salaten, helt ute på jordet som et annet kålhode.

Jeg foreslår noen endringer på fårikålen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mest for alle oss som elsker fårikål så mye at vi vil spise det masse i løpet av høsten. Men, da er det fint med litt variasjon.

Litt.

Den nye fårikålen

Jeg gjør tre vågale grep her:

Steker kjøttet

Har i rotfrukter

Har i masse, masse persille

Ja, og så gjør jeg en forenkling. Det skulle man kanskje ikke tenke var nødvendig. Men, jeg har altså i potetene med en gang.

En dødssynd i mange fårikålmiljøer, selvsagt. Men, jeg bruker kokefaste poteter, og de tåler svært godt å kokes i over to timer.

Det er helt ok om du ikke tror meg.

Da kan du la kjøtt og kål koke i to timer først, og så ha i av potetene og rotfruktene og koke til de er møre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du velger.

Så kommer det morsomste grepet: Når fårikålen er ferdigkokt tar jeg en øse og noen desiliter i blenderen sammen med en solid bunt med persille.

Og så kjører jeg helt til det blir irrgrønt. Jeg mener skikkelig supergrønt!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og så heller jeg det tilbake igjen i kjelen.

Effekten er slående. Og morsom.

Jeg måtte for sikkerhetsskyld servere det til moren min. Det gikk ikke upåaktet hen, men jeg fikk omsider godkjent.

Da er det håp for andre også.

Oppskriften på den nye fårikålen finner du nedenfor.

For deg som ønsker en grønn framtid: Lykke til.

Dette er den nye, moderne fårikålen:

Fremgangsmåte

Rens kjøttet og skjær det i biter.

Skrell rotgrønnsakene og del dem i biter. Del hodekålen i skiver.

Stek kjøttet i litt olje til det får litt farge.

Legg det stekte kjøttet og grønnsaker lagvis i en stor gryte. Hell på litt vann. Kok opp.

La det koke i omtrent to timer.

Bruk en øse og ha i en blender sammen med persillen. Kjør til det blir irrgrønt. Ha det tilbake i gryta.

PS:

Om du er redd for at grønnsakene blir for mye kokt, kan du koke kjøtt og kål i omtrent to timer først. Så har du i poteter og grønnsaker.

Om du vil at fårikålen skal bli litt tykkere kan du strø på litt mel mellom lagene før du koker.


Denne artikkelen ble først publisert hos Klikk.no

Til 4 porsjoner

2 kg fårikålkjøtt

250 g poteter, kokfaste

3 stk gulrøtter

1 stk persillerot

1 stk sellerirot

2 ss pepperkorn

salt

persille

1 stk hodekål