Offensiver mot IS i emning på flere fronter

Det planlegges en eller flere offensiver mot IS i Syria. På bildet gjennomføres et russisk luftangrep mot opprørerne.
Det planlegges en eller flere offensiver mot IS i Syria. På bildet gjennomføres et russisk luftangrep mot opprørerne. Foto: AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanerne mener det ligger til rette for at irakiske styrker kan gjenerobre byen Ramadi fra Den islamske staten (IS). I tillegg planlegges en eller flere offensiver mot gruppen i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Deres heroiske styrker har nærmet seg byen nordfra og har nådd Albu Farraj. Seierens time over Daeshs kriminelle gjenger er kommet, heter det i en uttalelse fra den regionale overkommandoen, som bruker den arabiske forkortelsen for IS.

Nylig ble det kjent at den kurdiske YPG-militsen planlegger en offensiv mot IS nord i Syria, mens syriske regjeringsstyrker vil gå på offensiven nordvest i Syria sammen med sine allierte.

Les også: Kurdisk milits: – IS-høyborgen skal angripes

Falt på tre dager

IS erobret Ramadi i midten av mai i en tre dager lang lynoffensiv med omfattende selvmordsangrep. Den irakiske hæren trakk seg unna i et kaotisk tilbaketog, men siden starten av oktober har de igjen nærmet seg byen, som er hovedstad i provinsen Anbar.

Fremrykningen har likevel skjedd i rykk og napp, og en talsmann for den amerikansk-ledede koalisjonen innrømmet nylig at det hadde vært en «operasjonell pause» i forsøkene på å ta byen tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russland hevder å ha bombet 53 IS-mål på 24 timer

– Vi mener forholdene på slagmarken nå ligger til rette for at Iraks sikkerhetsstyrker kan presse på inn i byen, sier oberst Steve Warren. Han anslår at det er mellom 600 og 1.000 IS-krigere igjen i Ramadi.

De siste ukene er det gjennomført 58 luftangrep mot byen, ifølge de daglige rapportene fra det amerikanske forsvaret.

Vil gå mot Raqqa

Nord i Syria, blant annet langs deler av grensen mot Tyrkia, har den kurdiske YPG-militsen skaffet seg kontroll over et område som i praksis er en stat i staten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

YPG har sammen med flere lokale opprørsgrupper fått forsyninger med ammunisjon og lette våpen fra amerikanerne og sier de planlegger et angrep på byen Raqqa, som er IS' høysete og hovedstad i det selverklærte kalifatet.

– Dette vanskelige kapittelet for Syria og den raske militære og politiske utviklingen krever en forent nasjonal militærstyrke for alle syrere, inkludert kurdere, arabere og alle andre syrere, het det i en uttalelse fra YPG i forbindelse med at gruppen har alliert seg med en gruppe som kaller seg De Raqqa-revolusjonæres front. Formålet med den nye alliansen skal være å bekjempe IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russland og Saudi-Arabia vil samarbeide i Syria

– Iranske soldater på plass

Tirsdag opplyste to anonyme syriske tjenestemenn at regjeringshæren sammen med allierte fra Hizbollah og Iran er i ferd med å planlegge en offensiv mot Aleppo nordvest i Syria.

– Beslutningen om å sette i gang et slag om Aleppo er allerede tatt. Det er ikke lenger noen hemmelighet at det er tusenvis av iranere i Syria, og at de spiller en viktig rolle, sa en av tjenestemennene. Begge to hevdet at en bakkeoffensiv var nært forestående.

Både Iran og den iranskstøttede Hizbollah-militsen støtter Assad. President Assad får også russisk støtte i form av luftangrep mott opprørerne.

IS ble ikke nevnt som et spesifikt mål i angrepsplanene mot Aleppo. Russland har fått kritikk for å angripe også andre opprørsgrupper som kjemper mot Assad og dermed indirekte bidra til å styrke IS' posisjon.