Politiet ber om inntil 18 års fengsel i Cappelen-saken

Narkotikatiltalte Gjermund Cappelen og advokat Benedict de Vibe i retten i Asker og Bærum mandag.
Narkotikatiltalte Gjermund Cappelen og advokat Benedict de Vibe i retten i Asker og Bærum mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsadvokaten ber om 15, 17 og 18 års fengsel for tre av de tiltalte i Gjermund Cappelens hasjnettverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en 63 år gammel mann, som ifølge politiet gikk under kallenavnet «China» i narkonettverket, som statsadvokat Lars Erik Alfheim mener bør dømmes til 18 års fengsel.

I tillegg la han ned påstand om 17 års fengsel for en 62 år gammel mann og 15 års fengsel for en 51 år gammel mann, som har gått under kallenavnet «Rørleggeren». Alle disse tre har ifølge politiet bistått Cappelen med oppbevaring og salg av narkotika.

Alfheim la ned påstand om at tre andre menn, som er tiltalt for å ha kjøpt narkotika fra Cappelen og hans medsammensvorne, dømmes til 5, 6 og 10 år. En fjerde mann som er tiltalt for kjøp, møtte aldri til rettssaken.

Påstanden for Cappelen, som er hovedtiltalt i saken, er utsatt til 2016.


Les også: Cappelen: – Sjokkert da hasjen forsvant

– Et uvanlig narkotikanettverk

Cappelens hasjvirksomhet er en av de største politiet har avdekket i Norge, og ifølge statsadvokaten var den ikke organisert som de fleste narkonettverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne kriminelle gruppen er kanskje ikke den typen man først og fremst forbinder med narkotikakriminalitet. Det er menn i 50- og 60-årene med ordnede boforhold og i faste forhold, sa statsadvokat Lars Erik Alfheim i sin prosedyre for Asker og Bærum tingrett mandag.

Les også: Cappelen: – Denne saken er en tragedie

1,4 tonn hasj

– Det hersker ingen tvil om at det er Gjermund Cappelen som er eier av denne kriminelle virksomheten. Det er han som har organisert den, det er han som har rekruttert folk til den, det er han som har ledet den, og det er han som har hatt størst fortjeneste av den, sa statsadvokaten.

Cappelen er tiltalt, og har erkjent skyld, for å ha oppbevart eller solgt omtrent 1,4 tonn hasj mellom høsten 2011 og desember 2013.

Les også: Cappelen siktet for hvitvasking av penger i Sveits

De tiltalte i Cappelens hasjnettverk:

* Gjermund Cappelen (49) oppbevarte ifølge tiltalen 476 kilo hasj og solgte rundt 908 kilo hasj, mellom høsten 2011 og desember 2013. Han er også tiltalt for oppbevaring av 114 flasker metadon, en pistol og en hagle.

* Tre menn på 51, 63 og 62 år er tiltalt for å ha solgt eller oppbevart hasj eller medvirkning til dette. 62-åringen, som politiet mener gikk under kallenavnet «China», skal ha mottatt rundt 2,6 millioner kroner fra straffbare handlinger.

* Tre menn på 45, 48 og 37 år er tiltalt for å ha kjøpt eller mottatt mellom 85 og 200 kilo hasj. 37-åringen, som politiet mener hadde kallenavnet «Opak», skal ha overlevert 930.000 kroner til Cappelen på en togstasjon i desember 2013. 48-åringen hadde flere våpen hjemme.

* En mann (38) er tiltalt for å ha mottatt eller kjøpt 8 kilo hasj.

* Politiet mener Cappelen fikk hjelp av politimannen Eirik Jensen. Saken hans skal behandles i en egen rettssak.