Sellafield-ulykke vil være syv ganger verre enn Tsjernobyl for Norge

Tømmingen av radioaktivt stoff i Sellafield-anlegget er forsinket.
Tømmingen av radioaktivt stoff i Sellafield-anlegget er forsinket. Foto: Dave Thompson / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britene ser ikke ut til å nå målet om nullutslipp i Sellafield-anlegget innen 2020. Det bekymrer fylkesordføreren i Hordaland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i et notat fra Hordaland kommune hvor det uttrykkes uro for at Storbritannia ligger bak fremdriftsplanen om å tømme anlegget for radioaktiv stoff. Det er kutt i statsbudsjettet som gjør målet om nullutslipp ikke blir nådd innen 2020, skriver NRK.

I 2014 ble det registrert forhøyet radioaktivitet i anlegget.

Katastrofale følger

En atomulykke i atomanlegget som ligger i England på Irskekysten vil gi katastrofale følger for Norge.

En rapport fra Statens strålevern i 2009 slo fast at hvis bare én prosent av det radioaktive stoffet slipper ut vil konsekvensen i Norge være sju ganger mer alvorlig enn etter Tjsernobyl-ulykka. Hordaland og Rogaland vil ifølge rapporten bli hardest rammet.

– Denne saken uroer meg sterkt. Vi har vært inne i en positiv utvikling der aktivtet i Sellafield skulle sikres. Dette kan vi ikke lenger føle oss trygge på, sier avtroppende fylkesordfører i Hordaland, Tom-Christer Nilsen til NRK, og etterlyser handling fra utenriksminister Børge Brende (H).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Atomulykke kan bety katastrofe for Vestlandet

Vil koste 600 milliarder

Statsekretær i Klima- og miljødepartementet Lars Andreas Lunde (H) sier det er uheldig at arbeidet på anlegget er forsinket, men at det ikke har vært et behov for å løfte saken opp på politisk nivå.

– Senest i mars sa vi ifra om at vi venter at avviklingen skjer så snart som mulig, minner han om.

Tilbake i 2009 ble det registert lekkasje på anlegget. Ifølge britisk riksrevisjon vil det koste 600 milliarder å få tømt anlegget.