Ny Ullevaal-fest for landslaget

Norge tok ett skritt videre mot EM-kvalifisering i kveld.
Norge tok ett skritt videre mot EM-kvalifisering i kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge kjørte over Malta foran et fullsatt og feststemt Ullevaal, vant 2-0 og tok et nytt steg mot EM-sluttspillet i Frankrike neste sommer.

Alexander Tettey scoret på et av Norges ni hjørnespark i første omgang, før Alexander Søderlund satte sitt etterlengtede første landslagsmål i tomt bur etter flott forarbeid av Markus Henriksen tidlig i annen omgang.

Da sto Martin Ødegaard klar til å komme inn for en ankelskadd Per Ciljan Skjelbred, og bare uflaks skilte 16-åringen fra hans første landslagsmål sekunder senere. Skuddet sneiet hælen til keeper Andrew Hogg og spratt til corner.

Norge herjet med Malta i 90 minutter og kunne scoret mange, mange mål. Men det var de tre poengene som betydde noe lørdag.

– Intensitet var et stikkord i dag, og gjenvinningsspillet vårt var svært godt. Det fikk Malta til å se dårligere ut enn de er. At vi scoret relativt tidlig var også nyttig mot denne typen motstand, sa Per-Mathias Høgmo, som også så laget sitt holde nullen for femte kamp på rad.

Seieren duket for en spennende senkveld foran TV-skjermen, men det kom ingen hjelp fra Bulgaria, og Norge må trolig vinne på Stadio Olimpico mot allerede kvalifiserte Italia for å holde Kroatia bak seg.

– At Italia er klare betyr at de kan gå til kampen mer avslappet, men det er ikke sikkert at det gjør det lettere for oss, sa Høgmo.

Selv om direkte EM-billett skulle ryke, er det et norsk lag med kvalitet og selvtillit som har vist seg fram i høst, et lag som vil være godt rustet i et eventuelt treeromspill i november.

Dødball igjen

Malta la seg som ventet dypt med en mur av forsvarere utenfor egen målgård. Norge svarte med høyt og aggressivt press, hissige løp og skapte trykk mot Malta-målet helt fra start. Det resulterte blant annet i en rekke hjørnespark, og det var på dødball Norge fikk sitt gjennombrudd.

Even Hovland hadde allerede hatt to farlige avslutninger på Stefan Johansen-cornere da han i det 19. minutt gikk opp i duell igjen. Da kjempet han ballen videre til Tettey, som hadde slitt seg fri ved lengste stolpe. Foran Norwich-spilleren sto keeper og to motspillere, men han klinte til. Via en Malta-spiller og Tetteys kne endte flipperspillet i 1-0.

– Jeg sto på bakerste stolpe, skjøt og fikk en retur som jeg stemplet inn. Jeg er veldig glad for scoringen, sa Tettey.

Norge kunne og burde ha punktert kampen før pause. Hogg hadde gode redninger på skudd fra Skjelbred og Søderlund og en nikk fra Berget. Både Søderlund og Hovland ble snytt for straffe da i jakt på dødballserver ble utsatt for behandling som hører hjemme i kampsport.

Punktert

Sjansesløsingen kunne straffet seg da en grov pasningsfeil av Hovland i det 44. minutt ga gjestene deres første og eneste sjanse. Alfred Effiong raidet i feltet, men Ørjan Nyland slo til corner.

Norge fortsatte å presse etter pause, og tre nye hjørnespark i det første minuttet førte blant annet til at Vegard Forrens nikk ble reddet på streken.

En suveren prestasjon av Henriksen i det 52. minutt punkterte kampen. Frekt og elegant vendte han bort midtstopper Andrei Agius og slo inn. Hogg glapp ballen, og Søderlund kunne beine den i tomt mål.

Da var poengene trygge. Med Ødegaard på kant i ren 4-4-2 naglet de norske Malta til egen målgård og virvlet fram flere sjanser, men det ble ikke flere mål. Effektiviteten trengs mer i Roma tirsdag.