– Et budsjett for omstilling og vekst

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finans Norge og NHO godt fornøyde. YS vil ha økt pengebruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere områder i regjeringens forslag til statsbudsjett vil bidra til omstilling og vekst, mener Finans Norge, finansnæringens hovedorganisasjon i Norge.

– Norsk økonomi er nå inne i en markant lavkonjunktur, og det tilsier en viss stimulans fra finanspolitikken, sier administrerende direktør Idar Kreutzer.

– Samtidig kan en for ekspansiv finanspolitikk hindre nødvendige omstillinger og øke de samlede omstillingskostnadene. Regjeringen gjør her en noenlunde rimelig avveining, påpeker han.

Han trekker fram regjeringens satsing på samferdsel, kunnskap og digitalisering som klare eksempler på prioriteringer som legger til rette for produktivitetsvekst og omstilling.

Les alt om statsbudsjettet her

Han mener imidlertid at det er svært viktig at oljepengebruken blir moderat når man ser de neste 10-15 årene samlet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gir et langt bedre utgangspunkt for å kunne møte den kommende sterke veksten i utgifter til pensjoner, helse og omsorg som tiltar for alvor etter 2030. Dessuten vil det bidra til en mer stabil utvikling i boligpriser og husholdningsgjeld, påpeker han.

Finans Norge savner imidlertid tiltak som kraftig styrker tilbudssiden i boligmarkedet og er overrasket over at regjeringen ikke følger opp løftet om bedre skatteregler for individuell pensjonssparing.

Se intervju med Idar Kreutzer her:

Les også: – Regjeringen vil finansiere skattekutt med oljemilliarder

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
YS-leder Jorunn Berland. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
YS-leder Jorunn Berland. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

YS vil ha økt pengebruk

For å redusere arbeidsledigheten, er det behov for kraftigere finanspolitiske virkemidler enn forslaget til statsbudsjett legger opp til, mener YS.

Fagorganisasjonen mener situasjonen i norsk økonomi er alvorlig, og at det er nødvendig med økt offentlig pengebruk og finanspolitikk for å motvirke ledigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

YS-leder Jorunn Berland.

Torstein Bøe NTB scanpix

– Dette budsjettet må møte den økende arbeidsledigheten. Den siste utviklingen i norsk økonomi viser at vi er i en konjunkturnedgang, og det mest alvorlige er ledighetstallene som peker oppover, sier YS-leder Jorunn Berland.

Hun sier hun er positiv til tiltakspakken som regjeringen har lagt fram, men at hun forutsetter at Stortinget vurderer om tiltakene er tilstrekkelige.

Les også: Jensen: – Budsjettet svarer på utfordringene

NHO godt fornøyd

NHO-sjef Kristin Skogen Lund betegner forslaget til statsbudsjett for 2016 som et «unntaksbudsjett» på grunn av den rekordhøye bruken av oljepenger.

Leder i NHO Kristin Skogen Lund i vandrehallen etter fremleggelsen av statsbudsjettet 2016 i Stortinget, onsdag.

Berit Roald NTB scanpix

– Dette er et godt budsjett hvor man klarer å balansere de to tingene som er viktig nå, nemlig å sette inn tiltak mot den litt akutte økonomiske situasjonen i deler av landet, samtidig som vi får en god omstilling av økonomien på litt lengre sikt, sier Skogen Lund til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NHOs administrerende direktør er positiv til den rekordhøye bruken av oljepenger i neste års statsbudsjett.

– Dette må ses på som et unntaksbudsjett fordi det må settes inn tiltak for å få fart i de delene av økonomien som nå lider. Det positive er at oljepengebruken er veldig konkret, og at den kan reverseres fordi den settes inn i investeringer som uansett er nødvendig, som for eksempel innen samferdsel og oppussing av offentlige bygg, sier Skogen Lund.

Se intervjuet med NHO-lederen her: