– Ser ut som regjeringa tror grønn omstilling er reality-TV

Bellona-leder Frederic Hauge er ikke imponert over regjeringens forslag til statsbudsjett.
Bellona-leder Frederic Hauge er ikke imponert over regjeringens forslag til statsbudsjett. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bellona-leder Frederic Hauge setter sin lit til at støttepartiene Venstre og KrF setter et grønt stempel på statsbudsjettet for 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ser ut som regjeringa tror grønn omstilling er reality-TV vi ikke må forholde oss til, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Klima og miljøminister Tine Sundtoft sa i fjor at Norge skulle ta på seg den grønne ledertrøya i klimakampen, men dette budsjettet tar ingen skritt mot drastiske utslippskutt, sier han.

– Det er et stort gap mellom utslippsmålet i Klimaforliket og hvor mye vi faktisk har kuttet. Dette er ikke er grønt skifte, bare et grønt ordskifte, sier Hauge.

– Norge er midt oppe i en dramatisk omstilling, men denne regjeringen legger ikke opp til en grønn omstilling. Vi gleder oss over enkeltsaker som mer penger til CO2-fangst, datasentre og støtte til Enøk, men helheten er milevis unna bra nok, sier Hauge.

– Vi må nå feste vår lit til at støttepartiene Venstre og KrF bruker forhandlingene til å sette et tydelig grønt stempel på dette budsjettet. Heldigvis har ikke regjeringen flertall alene, men det er en stor jobb å gjøre, sier Hauge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Regjeringen legger opp til mer klimautslipp

– Frekt

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender (FIVH). Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender (FIVH). Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Organisasjonen Fremtiden i våre hender mener regjeringen er direkte frekk når den påstår at dette er et budsjett for grønn omstilling.

– De positive tiltakene de foreslår blir motvirket av fortsatt storsatsing på veibygging, billigere bensin og fullt trøkk på olje og gass, sier Leder Arild Hermstad.

– Det er positivt at regjeringen blant annet styrker klimateknologifondet, reduserer elavgift for batteriferger, styrker satsingen på vern av myr og lar husholdninger få skattefradrag for energieffektivisering, sier Hermstad

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men listen over ting regjeringen kunne gjort, er mye lengre. Økning av CO2-avgift, engangsavgift for biler, drivstoffavgift, veibruksavgift, flyseteavgift, full moms på kjøtt er eksempler på avgifter som ville gjort det dyrere å forurense.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med lav oljepris ville dette vært en perfekt anledning til å heve mange av disse avgiftene uten at forbrukere merker noe særlig til det, sier Hermstad.

Les også: – Regjeringen gir med den ene hånden, tar med den andre

– Toget går nå

Greenpreace-leder Truls Gulowsen mener det er vondt å se på at regjeringen vil bruke oljepengene på å bygge vei istedenfor å starte jobben med å skape en fornybarsektor.

– Det virker som om statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen ikke har fått med seg at de selv sier at landet trenger en omstilling. Dette budsjettet inneholder kun midlertidige tiltak som ikke skaper de nye grønne arbeidsplassene som Norge trenger, sier Gulowsen.

Greenpeace-leder Truls Gulowsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Greenpeace-leder Truls Gulowsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge har 7,9 prosent av omsetningen i offshore olje og gass, men bare 0,3 prosent av omsetningen i fornybar energi. Mens markedet for fornybar er i sterk vekst, er offshoremarkedet inne i et bratt fall, understreker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Toget forlater stasjonen nå, og det tror jeg ikke regjeringen har forstått. Land som Tyskland og Kina er i ferd med å bli ledende på fornybar energi mens vi fortsatt sitter på hendene våre og håper at oljeprisen skal snu, sier Gulowsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: MDG skuffet over manglende grønt skifte

– Et av de verste jeg noen gang har sett

Generalsekretær Nina Jensen i WWF mener regjeringen tydelig viser at den ikke forstår hva grønn omstilling betyr, ei heller verdien av norsk natur.

– Regjeringen skriver i sitt forslag til statsbudsjett for 2016 at norske klimautslipp skal øke med nesten 2 prosent fram til 2030. Dette står i sterk kontrast til hva Norge nettopp har lovet verden foran klimatoppmøtet i Paris: At utslippene skal ned med 40 prosent, sier Jensen i en pressemelding.

– Når det gjelder klima og miljø, er dette et av de verste statsbudsjettene jeg noen gang har sett, legger hun til

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Økningen på Klima- og milødepartementets budsjett går i all hovedsak til Co2-kompensasjonsordningen og klimakvoter. Ytterligere tiltak som legges fram som miljøtiltak er snarere sysselsettingstiltak og har ingenting med naturvern å gjøre, mener Jensen.

– Regjeringen går inn for en offensiv og vedvarende satsing på olje og gass, fortsetter hun.

Les også: Hevder regjeringen gir neste generasjon oljesmellen

SE VIDEO: – Trodde regjeringen skjønte hva velgerne ønsket

– Holder velgerne for narr

Heller ikke dyrevernsorganisasjonen NOAH er spesielt begeistret for budsjettforslaget.

– Det er enkelte positive tiltak for dyr i budsjettforslaget, slik som kutt i pelssubsidier og prøveprosjekt for dyrepoliti. Men å ikke legge til rette for avvikling av pelsdyroppdrett og utsette hele behandlingen til høsten 2016, er å se bort fra faglige råd og holde velgerne for narr, sier leder i NOAH, Siri Martinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Leder i NOAH, Siri Martinsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Leder i NOAH, Siri Martinsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I forslaget til statsbudsjett tar regjeringen sikte på å komme tilbake til Stortinget med egen sak om oppfølging av utredningen om norsk pelsdyrhold høsten 2016.

I desember 2014 la pelsdyrutvalget fram «NOU 2014:15 Norsk pelsdyrhold – bærekraftig utvikling eller styrt avvikling». Flertallet i utvalget gikk inn for en bærekraftig utvikling av næringen, der dyrevelferden blir ivaretatt. Høringen ble avsluttet i april 2015.

Les alt om statsbudsjettet her

SE VIDEO: Siv Jensen om budsjettet

SE VIDEO: – Regjeringen setter norgesrekord i oljepengebruk