Anundsen innkalt til høring om vådeskudd

KALT INN PÅ TEPPET: Anders Anundsen må svare for Jusistdepartementet
KALT INN PÅ TEPPET: Anders Anundsen må svare for Jusistdepartementet Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) må svare om vådeskuddepisodene og politiets midlertidige bevæpning i Stortinget 3. november. Da må fakta på bordet, krever justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisministeren unnlot å fortelle om vådeskudd på politistasjoner da han i juni redegjorde for Stortinget om bevæpningen av politiet.

Nå har justiskomiteen innkalt ham til høring i Stortinget, melder VG tirsdag.

Tajik krever at Anundsen da redegjør for vådeskuddene.

– I debatten etter redegjørelsen ble det stilt spørsmål om negative konsekvenser knyttet til den midlertidige bevæpningen, spørsmål som ikke ble besvart. Da vi i ettertid gjennom mediene ble kjent med flere vådeskudd, var dette heller ikke kjent for komiteen, sier hun til NTB.

Det var en enstemmig komité som ønsket høring, sier Tajik.

– Det at vi nå ser at det har vært avfyrt flere vådeskudd enn det vi er vant til, gjør selvfølgelig at vi er nødt til å vurdere tiltak for å redusere antallet. Det er også et spørsmål som vi har utfordret Politidirektoratet på, sier Anundsen til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lei negativ presse: Skryter av seg selv i 33 minutters offisiell video

20 vådeskudd i år

Midlertidig bevæpning av politiet ble innført i november i fjor. Tiltaket er forlenget flere ganger, sist fram til 15. oktober.

I løpet av perioden med midlertidig bevæpning har det gått av 20 vådeskudd. Spesialenheten opplyste til VG denne måneden at bare tolv av dem er rapportert inn.

Det er opp til hver enkelt politimester å bruke skjønn og vurdere om et vådeskudd skal rapporteres inn. Justisministeren endret rapporteringsplikten i august. Nå skal slike hendelser rapporteres til Politidirektoratet, som rapporterer videre til Justisdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen er blitt skadd i vådeskuddepisodene.

Les også: Anundsen glad for nye regler om avhør av barn

Anundsen: Ikke tema

Anundsen har fått hard kritikk fra Arbeiderpartiet, Venstre og KrF fordi han unnlot å fortelle om vådeskuddene da han 2. juni i år redegjorde for bevæpningen av politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette var ikke tema for redegjørelsen. Tema var bakgrunnen for at den midlertidige bevæpningen var nødvendig. Jeg berørte politiets rapportering om uheldige hendelser i et bitte lite avsnitt og brukte mesteparten av redegjørelsen til å forklare bakgrunnen for at vi nå har midlertidig bevæpning, sa Anundsen til NTB i august.

Når Anundsen må svare i Stortinget i november, forventer Tajik at fakta legges på bordet om både vådeskuddene og rapporteringssystemet.

Hun vil også ha svar på hvorfor PST nå omtaler trusselbildet i Norge som en ny normal, mens justisministeren sier bevæpningen er midlertidig.

– Jeg er opptatt av at debatten om midlertidig bevæpning må foregå på mest mulig faktabasert grunnlag. Jeg forventer at justisministeren er opptatt av det samme, sier Tajik.

Mange episoder

Siste episode var i slutten av august, da et skudd gikk av i en politigarderobe i Orkdal og Agdenes lensmannskontor. Fredag 7. august ble et vådeskudd avfyrt ved et tjenestested i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt. Tre dager senere ble et vådeskudd avfyrt ved Gjøvik politistasjon.

28. juli hoppet en 24-åring over skranken på Stavanger politistasjon, angrep en politimann og stakk fingrene ned i pistolhylsteret slik at et skudd ble avfyrt. Politidirektoratet anser ikke denne hendelsen som et vådeskudd. Det er også rapportert inn vådeskudd på Lillestrøm politistasjon og Kristiansand politistasjon.