Nepal vil forby klatring på Mount Everest for handikappede og eldre

– Vi vil gjøre fjellene tryggere for alle, så vi må insistere på å ha noen regler, sier Govinda Karki som er sjef for turistmyndighetene i Nepal.
Foto: ©Momentum/shutterstock.com
Vi vil gjøre fjellene tryggere for alle, så vi må insistere på å ha noen regler, sier Govinda Karki som er sjef for turistmyndighetene i Nepal. Foto: ©Momentum/shutterstock.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å bedre sikkerheten, vurderer Nepal å forby fjellklatring i Mount Everest og andre fjell for de som har alvorlige handikap eller ansees som for gamle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen fra turistmyndighetene i landet kommer fem måneder etter et snøskred som skyldtes et stort jordskjelv, drepte 18 mennesker på Everests base camp.

Selv om målet med forslaget er å bedre sikkerheten, kommer det antagelig til å starte en debatt om diskriminering, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Vi mener vi ikke burde gi klatretillatelse til mennesker som ikke kan se eller gå eller som ikke har armer, sier sjefen for turistmyndighetene, Govinda Karki, til nyhetsbyrået.

– Det er ingen spøk å klatre på Mount Everest, dette er ikke snakk om diskriminering. Hvordan kan du klatre uten bein? Noen må bære deg opp. Vi vil gjøre fjellene tryggere for alle, så vi må insistere på å ha noen regler, fortsetter han.

Karki forteller videre at myndighetene også vurderer å gi klatretillatelse til Everest kun til dem som først klatrer opp et annet fjell som er over 6500 meter høyt, for å bevise at de kan takle verdens høyeste fjelltopp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: – Vi er fanget på Mount Everest

Populært blant handikappede

Hundrevis av klatrere droppet sine planer om å bestige det 8848 meter høye fjellet etter katastrofen i april. Dermed er dette den andre vårsesongen der nesten ingen har nådd toppen, skriver AFP.

Året før ble 16 guider drept i et snøskred, noe som skapte en global debatt om den store risikoen nepalere tar ved å fikse tau og reparere stiger som skal hjelpe klatrere med ulike erfaringsnivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Everest har de senere årene tiltrukket seg mange klatrere som ønsker å gjennomføre den formidable prestasjonen på tross av sine handicap.

Mark Inglis fra New Zealand, som har mistet begge beina sine på grunn av frostskader, ble i 2006 den første mannen uten bein som nådde toppen av Everest.

Amerikanske Erik Weihenmayer, som er blind klatret til topps i mai 2001. Syv år senere ble han den første synshemmede personen som har besteget de høyeste fjellene på alle verdens syv kontinenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Filmet snøskred fra Mount Everest

– Bør ikke sette grenser

Fjellklatrerekspert Elizabeth Hawley, som holder til i Kathmandu, mener forslagene fra turistmyndighetene er uberettiget.

– Jeg synes ikke myndighetene skal bedømme noens kapasitet eller sette den grensen for fjellklatrere, sier hun til AFP.

– Erik Weihenmayer en eksepsjonell klatrer som går foran som et godt eksempel for andre blinde mennesker, ved å vise dem hva de kan få til.

Myndighetene ønsker også å begrense klatretillatelsene til dem mellom 18 og 75 år. Nepal gir i dag ikke tillatelser til dem under 16 år, men har aldri tidligere hatt en øvre aldersgrense.

Den japanske eventyreren Yuichiro Miura (82) har rekorden som den eldste som har besteget Everest som 80-åring, ifølge AFP.

Fjellklatring er en viktig inntektskilde for fattige Nepal, som er hjemland til 8 av de 14 fjelltoppene i verden som er over 8000 meter høye. Jordskjelvet i slutten av april, som totalt sett tok livet av nesten 8900 mennesker, skapte frykt for turistindustriens fremtid.

Les også: Mount Everest har flyttet på seg