Obama marsjerer videre mot IS

USAs president Barack Obama (til venstre), Russlands president Vladimir Putin og deres utenriksministre Sergej Lavrov og John Kerry fotografert under et møte i New York mandag. De er uenige om hvordan IS skal bekjempes.
USAs president Barack Obama (til venstre), Russlands president Vladimir Putin og deres utenriksministre Sergej Lavrov og John Kerry fotografert under et møte i New York mandag. De er uenige om hvordan IS skal bekjempes. Foto: Ria Novosti / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Barack Obama går videre med sitt felttog for å knuse opprørerne i Den islamske staten (IS) – til tross for Russlands rivaliserende planer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama holder tirsdag et eget antiterror-toppmøte for over 100 statsledere, der også statsminister Erna Solberg skal tale. I sentrum for møtet står kampen mot IS.

Onsdag skal Russland arrangere et eget møte i FNs sikkerhetsråd om det samme temaet.

I sin tale til FNs hovedforsamling mandag understreket Russlands president Vladimir Putin at det vil være en «enorm feil» å ikke samarbeide med den syriske regjeringen og dens militære styrker i kampen mot IS. Obama har avvist enhver tilnærming til Syrias president Bashar al-Assad, som han mener er skyld i dagens konflikt.

På FN-toppmøtet for ett år siden lovte Obama å knuse IS og ba medlemslandene bli med i en amerikanskledet koalisjon. Siden den gang har islamistene erobret store områder i Syria og Irak og fått fotfeste i land som Libya, Jemen og andre steder i Midtøsten, samt utviklet allianser til blant andre Boko Haram i Nigeria.

Bakgrunn:

Putin og Obama diskuterte militæraksjon mot IS

Kaldt håndtrykk og anstrengt skål mellom Obama og Putin

Anstrengt møte

Se forskjellene i Putins møte med Obama og de andre statslederne mandag: