Bortført nordmann kan være ført til øygruppa Sulu

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire som er bortført på Filippinene, deriblant norske Kjartan Sekkingstad, er trolig brakt til øygruppa Sulu, ifølge ordføreren i byen Davao.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De er nå på Sulu. De er allerede der. Vi har fått bekreftelser fra alle kilder, og indikasjonen er at de nå er på Sulu, sa Rodrigo Duterte søndag, ifølge nyhetskanalen CNN Philippines.

Ifølge ham er gisseltakerne «alliert med Abu Sayyaf-gruppen». Islamistgeriljaen er tilknyttet al-Qaida.

Ikke bekreftet

Bakgrunnen for Dutertes uttalelser er funnet av en båt som kan være en av de to som ble rapportert brukt av de elleve kidnapperne. Men mandag kveld kunne etterforskningsleder, politiinspektør Federico Dulay, i Davao verken bekrefte eller avkrefte om det er samme båt.

– Vi venter fortsatt på å få bekreftet om båten som ble funnet på Jolo ble brukt av kidnapperne. Vi viser nå bilder av båtene til folk på og rundt funnstedet. Vi håper vi er på sporet når vi er ferdig med etterforskningen på stedet, sier han til NTB på telefon fra Davao.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Motorbåten de har funnet forlatt på øya har utriggere, slik fluktbåtene hadde. Den har to motorer og et hull i skroget. Fartøyet skal være 25 meter langt og ble funnet i byen Parang fredag.

Jolo ligger rundt 50 mil fra Samal der bortføringen fant sted seint om kvelden for en uke siden i marinaen ved feriestedet Holiday Oceanview. Fire personer ble bortført, nordmannen Kjartan Sekkingstad, to canadiske menn og en filippinsk kvinne. En av canadierne ledet tidligere et gullgruveselskap i Sørøst-Asia fra Mindanao.

Velkjent taktikk

Dulay bekrefter at det inntil nå verken har vært noen kontakt eller fremsatt noen krav fra gruppen som står bak bortføringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke uvanlig at det tar så lang tid før gisseltakere lar høre fra seg. Det er en av taktikkene deres. Dersom de kontakter oss, så kan vi kanskje spore opp samtalen og finne ut hvor de befinner seg, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den spesielle etterforskningsenheten politiinspektøren leder har en enhet som overvåker mobiltrafikk.

– Dersom de for eksempel skulle prøve å kontakte gislenes pårørende, kan vi komme på sporet av dem.

Abu Sayyaf-base

Det er ikke noe nytt om fantomtegningen som Dulay viste fram på en pressekonferanse i Davao i forrige uke.

– Vi har bare ett vitne som er i stand til å gi oss en beskrivelse som kan brukes for å lage en tegning. Så vi spør andre vitner om de kan gjøre det samme.

Jolo ligger i Sulu-provinsen der Abu Sayyaf har base. Øygruppa befinner seg omtrent midt mellom Mindanao og Malaysia.

– Jolo er utenfor vårt ansvarsområde. Vi koordinere arbeidet vårt med det lokale politiet og myndighetene på øya. Vi gjør alt som står i vår makt for å ta dem og få frigitt gislene. Vi sjekker databaser i andre regioner og viser bilder til vitner for en mulig identifikasjon, sier politiinspektør Federico Dulay.