Korrupsjonsekspert om Drevland-saken: – Politiet må også se på givers rolle

Trude Drevland har blitt siktet for korrupsjon.
Trude Drevland har blitt siktet for korrupsjon. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet vil ikke si om de også har siktet reder Torstein Hagen i Trude Drevland-saken. Det er åpenbart at politiet må etterforske begge sider, sier korrupsjonsekspert Mats Stenmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag ble det kjent at både Bergens ordfører Trude Drevland (H) og Bergens havnesjef Inge Tallerås er siktet for grov korrupsjon etter å ha blitt påspandert flyreiser, hotellopphold og båtcruise av skipsreder Torstein Hagen i selskapet Viking Cruise.

Politiet ville imidlertid ikke uttale seg om de også har siktet Torstein Hagen i saken.

Les også: Drevland stiller ikke på Høyres valgvake

Henger sammen

Ifølge straffelovens bestemmelser om korrupsjon kan «den som gir eller tilbyr noen en utilbørlig fordel i anledning av stilling, verv eller oppdrag», straffes med fengsel i inntil tre år.

– I denne saken framstår det som åpenbart at de må etterforske både givers og mottakers rolle, fordi det er en klar sammenheng mellom de to. Torstein Hagens formål med å gi denne fordelen vil også få betydning for om man anser den som utilbørlig i relasjon til Drevland, sier advokat og stipendiat ved juridisk institutt ved Universitetet i Oslo, Mats Stenmark, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stenmark skriver for tiden en doktorgradsavhandling om den strafferettslige regulering av korrupsjon, og er en av Norges fremste eksperter på området.

Les også: Høyre slår ring om Drevland

Formål

Stenmark sier spørsmålet om hva en utilbørlig fordel er, er krevende å svare på.

– Det beror på en veldig konkret og situasjonsbetinget vurdering. Sentrale momenter vil være giverens formål med å tilby fordelen og hva slags posisjon mottakerne har. Hvis det er en posisjon med mye beslutningsmyndighet, som for eksempel en ordfører, så skal det ofte mindre til før man kaller det en utilbørlig fordel, sier Stenmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialrådgiver Tor Dølvik i Transparency International Norge mener også det er naturlig at politiet ser på Hagens rolle.

– Hvis dette handler om forholdet mellom Hagen og Bergen kommune, så hører det med, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukjent for advokat

Torstein Hagen har bostedsadresse i Sveits. NTB har vært i kontakt med Hagens norske advokat Øystein Meland, som sier han ikke har hørt noe om saken fra politiet.

– Jeg aner ikke om han er siktet i saken eller ikke, sier Meland til NTB.

Meland understreker at han uansett ikke representerer Hagen i eventuelle straffesaker, og sier han ikke kjenner til hvilken advokat som gjør det.

Meland, som også er daglig leder av Bergen Rederiforening, har tidligere skrevet en kronikk i Bergens Tidende hvor han anklaget avisen for å ha drevet en heksejakt på Drevland.

– Jeg står fullt og helt ved alt jeg skrev den gangen. Etter min mening har Drevland og Tallerås bare gjort jobben sin, og det er å promotere Bergen kommune og Bergen havn, sier Meland.

Meland fikk oppdraget fra Viking Cruise i 2014 om å hjelpe rederiet å registrere cruiseskipet Viking Star i det norske skipsregisteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var jeg som hadde møter med departementet og fikk dem overbevist om at de måtte endre registreringspraksis. Derfor er det helt feil å si at skipet ble registrert inn som en følge av Drevlands kontakt med departementet, mener Meland.

Han forteller samtidig at det var han som oppfordret Drevland til å jobbe politisk med saken høsten 2014 da rederiet slet med å få registrert skipet under norsk flagg.

– Hva hun da gjorde, har jeg ikke detaljkunnskap om, men det var mitt møte med departementet som gjorde at de endret regelverket, sier Meland. (©NTB)