Granskingsrapport i Karasjok:– Karasjok kommune sviktet sine Utøya-ungdommer

PENGENE TILBAKE! Utøya-pårørende Ingeborg Larssen har fått rett i sine anklager mot Karasjok kommune, og krever nå at millionbeløp blir tilbakeført til ungdommene midlene skulle brukes til.
PENGENE TILBAKE! Utøya-pårørende Ingeborg Larssen har fått rett i sine anklager mot Karasjok kommune, og krever nå at millionbeløp blir tilbakeført til ungdommene midlene skulle brukes til.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Karasjok kommune fikk 2,55 millioner kroner for å følge opp og ta vare på de 12 ungdommene som var på Utøya 22. juli 2011. De brukte bare 400.000, konkluderer kontrollutvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver avisa Ságat om rapporten Kontrollutvalget i Karasjok kommune la fram onsdag klokka 10 i Karasjok.

Kommunen fikk drøyt 2,5 millioner kroner av staten til psykososiale tiltak for de 12 ungdommene fra Karasjok som var på den fatale Utøya-hendelsen i 2011.

Men familiene til de rammede har anklaget kommunen for å ha brukt pengene helt andre steder, enn til ungdommene.

Les: Utøya-ofre krever gransking, ordføreren mener det kan spre hat

Pårørende: – Full slakt av kommunen

Revisjonsfirmaet KPMG ble hyret inn til å vurdere pengebruken, og har kommet til at kommunen maksimalt har hatt ekstraordinære kostnader på kr. 417.834 brukt på Utøya-ungdommene.

– Rapporten gir oss rett og full støtte på det vi har sagt hele tida: Disse pengene har ikke kommet til oss. Rapporten sier at med mye godvilje, kan man si 400.000 kroner har kommet de berørte ungdommene til gode, sier en av de pårørende, Ingeborg Larssen, i en kommentar til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rapporten er full slakt av kommunen. Her har det ikke vært prosjektregnskap, ikke blitt ført lister på overtid, og kommunen har søkt om penger uten å snakke med de berørte, sier Larssen.

Les også: Ordføreren uteble fra Utøya-møte i Karasjoks kontrollutvalg

– Dette er underslag!

– Hva bør konklusjonene i granskingsrapporten føre til?

– Det vi er opptatt av, er at når man har underslått penger, regner vi med at de må skaffes tilbake til videre oppfølging av ungdommene. Vi kaller dette et underslag, svarer Larssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal selvfølgelig sørge for at pengene går til det de er øremerket til. Vi har midler på fond, som må legges av til de, sier ordfører Anne Toril Eriksen Balto (Sp) til ABC Nyheter.

– Vi kan ikke ha det slik at mennesker ikke får det de har rettmessig krav på, og jeg mener fortsatt at noen grep må gjøres innenfor helse og skole, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke korrekt oppstilling fra rådmannen

«Kontrollutvalget er av den oppfatning at rådmannens rapport, om bruken av Utøyamidlene, (datert 20.11.14) ikke viser korrekt oppstilling av bruken av pengene...Granskningen viser at kostnader som tilfresstiller retningslinjene for Utøyamidlene, kun beløper seg til 1/6 av det som fremkommer i rådmannens rapport.», skriver Kontrollutvalget i den 60 sider lange rapporten, som ABC Nyheter sitter på.

For eksempel søkte Karasjok Fylkesmannen i Finnmark 28. juni 2013 om å få dekket tilleggskostnader til psykososial oppfølging etter 22. juli, for 698.000 kroner. Kommunen fikk innvilget 598.000, men:

«Granskningen viser at i 2013 var så godt som all oppfølging av ungdommene opphørt.», skriver Kontrollutvalget.

Kraftige anklager mot rådmannen

Ordfører Eriksen Balto uttrykker sterk skuffelse over informasjonen hun fikk fra administrasjonen. Kontrollutvalget har gitt rådmannen frist til 24. september med å kommentere rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes saken er tragisk og trist, og er skuffet over at rapporten ikke er i tråd med den informasjonen som er lagt fram til meg og for kommunestyret av administrasjonen. Her er det store avvik, og det er alvorlig, sier ordfører Eriksen Balto.

– På vegne av Karasjok kommune beklager jeg at vi er i denne situasjonen. Satidig er jeg glad for at vi har fått denne rapporten, slik at vi kan ta lærdom og rette opp i dette, sier hun.

Fylkesmannen i Finnmark, Gunnar Kjønnøy, avviste å møte de pårørende undeveis i prosessen, og ønsket heller å se framover enn å vurdere hvordan de statlige midlene var brukt.

Les: Fylkesmenn nektet å møte Utøya-rammede

Artikkelen er oppdatert